ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέσεις δέχθηκε ο Φώτης Κουβέλης

Όχι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε εξεταστική

Με κοινή γραμμή σήμερα στη Βουλή τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης έναντι της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική σχετικά με το μνημόνιο.
Όχι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε εξεταστική

Η αναμενόμενη, εδώ και ημέρες, δοκιμασία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή ύστερα από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο αναμένεται να είναι μόνον επικοινωνιακή και πολιτική. Η ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν κινδυνεύει καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έχουν κοινή στάση κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στο Μαξίμου ενώ, νωρίτερα, είχαν γίνει οι συνεννοήσεις των επιτελών των δύο κομμάτων.

Για να «περάσει» η πρόταση, χρειάζεται 120 βουλευτές και τις ψήφους τους, πράγμα που σημαίνει ότι αν η ΔΗΜΑΡ υπερψήφιζε, τότε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα ήταν αντιμέτωποι με μία… εξεταστική που θα είχε συγκληθεί παρά τη θέλησή τους. Έ

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πίεσαν για ώρα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην διανοηθεί να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Έως εχθές, ο Φώτης Κουβέλης ήταν αμφίθυμος: από τη μια κατανοούσε ότι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι μια εξεταστική επιτροπή, από την άλλη δίσταζε να καταψηφίσει ορθά κοφτά, αίροντας τις… κυβερνητικές αμαρτίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι πιέσεις των δύο αρχηγών ήταν τέτοιες που ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη, συγκάλεσε κατευθείαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και εισηγήθηκε στους βουλευτές του να μην ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, στη σημερινή ψηφοφορία οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη είτε θα δηλώσουν «παρόντες» (κάτι που έχει αρχίσει να… γίνεται συνήθεια στη ΔΗΜΑΡ) ή να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης θα απαντήσουν «όχι» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι επιδίωξή του δεν είναι η ανάδειξη των συνθηκών και των πολιτικών πράξεων ή παραλείψεων που οδήγησαν στο Μνημόνιο αλλά η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης, σε μία περίοδο που, τουλάχιστον για την κυβέρνηση, η χώρα επιχειρεί να κλείσει το κεφάλαιο της εξόδου από το ευρώ και να γυρίσει σελίδα.

Το ΠΑΣΟΚ, που είχε διεξαγάγει εξεταστική για τα greek statistics τον περασμένο Μάρτιο είναι αρνητικό καθώς, παρά τις αποστάσεις Βενιζέλου από το παπανδρεϊκό παρελθόν, η ανακίνηση του ζητήματος τώρα θα είναι ό,τι χειρότερο για την Ιπποκράτους.

Αλλά και ο Αντ. Σαμαράς το τελευταίο που επιθυμεί αυτή τη στιγμή είναι η διάρρηξη των σχέσεών του με το ούτως ή άλλως ασθενικό ΠΑΣΟΚ. Από κυβερνητικής πλευράς θα υπάρξει δέσμευση, όχι πάντως ρητή και συγκεκριμένη ως προς το χρόνο, για την ενεργοποίηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε εκτός αγορών και στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει τώρα, όταν όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να αφοσιωθούν στην υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, θα είναι το επιχείρημα.

Το βάρος να «περάσει» την κυβερνητική γραμμή στους βουλευτές θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, εκ των απορρήτων του κ. Σαμαρά.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.