ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν… γκρίνια

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν… γκρίνια

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στις τελευταίες έρευνες, που έχουν «μετρήσει» την απόφαση του Eurogroup, την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την ισχυρή πολιτική στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από πιστωτές και εταίρους, φαίνεται ότι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα, σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων, μία διαφαινόμενη ως «βέβαια» εκλογική νίκη να έχει μετατραπεί σε πολιτικό ντέρμπι.
Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει μειωθεί κατά πολύ (Marc, Rass) και πλέον δεν ξεπερνά τη 1 ή 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αν και ως πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με 3 ή 3,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
Αν και η Κουμουνδούρου δεν έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία –τουλάχιστον στις σφυγμομετρήσεις- η κυβέρνηση υπερέχει σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα, πλην της παράστασης νίκης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες προτιμούν με ευρύτατη πλειοψηφία τη ΝΔ στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη να αντιμετωπίσει την κρίση», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει περίπου διπλάσια ποσοστά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Προβληματισμός

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Αν και θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να πάρει εκ νέου την κάτω βόλτα η κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση, η εκταμίευση της δόσης και το κλίμα προσδοκίας που αρχίζει να δημιουργείται, ενισχύουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Παράλληλα, μετριοπαθή στελέχη σημειώνουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως οι πολίτες απαιτούν συγκροτημένες εναλλακτικές λύσεις, που να απαρτίζουν μία εναλλακτική μεν, αλλά… πρόταση εξουσίας δε. Και σε καμία περίπτωση, έκθεση ιδεών.
Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με αγωνία τις πρώτες δημοσκοπήσεις του χρόνου -και ιδιαίτερα από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά- όταν θα γίνουν αισθητά στην τσέπη των πολιτών τα μέτρα του Μνημονίου 3. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη ανησυχία τους έγκειται στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει μεν τα ποσοστά του, επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας του ως «μεγάλου» κόμματος, ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση θα αργήσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Και αυτό ακριβώς φοβίζει την Κουμουνδούρου: πολλά στελέχη, δηλαδή, ακόμη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούν ότι όσο αργούν οι εκλογές, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση. Άλλοι, πάλι, δεν βιάζονται καθόλου, καθώς αντιλαμβάνονται πως, όσο αργότερα κερδίσει –αν κερδίσει- τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λιγότερες δυσάρεστες αποφάσεις θα χρειαστεί να πάρει…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.