ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος

«Μόνο πολιτικές ευθύνες για Παπανδρέου»

Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα.

«Μόνο πολιτικές ευθύνες για Παπανδρέου»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ενώ ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μαίνεται με αμείωτη ένταση, στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται ένα βήμα πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους σε ό,τι αφορά τη δική τους πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ήδη από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» και δήλωσε ότι η υπόθεση αλλοίωσης και μη αξιοποίησης της εν λόγω λίστας δεν είναι δυνατόν  να περιορίζεται μόνο –σε επίπεδο ευθυνών- στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου αναμένεται να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στην Καραγεώργη Σερβίας, Ευάγγελο Βενιζέλο, «υπενθυμίζοντας» στην πρότασή της πως ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και γνώριζε για τη  λίστα, δεν έκανε τίποτα για την αξιοποίησή της ενόσω ήταν υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύει βολές και κατά του νυν υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι αν και βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης εδώ και 7 μήνες, ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει στα ταμεία του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των πληροφοριών της λίστας Λαγκάρντ.

Βεβαίως, το δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα θα «φωτογραφίζονται» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές και όχι για ποινικές ευθύνες. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει –δηλαδή ο καταλογισμός πολιτικών και όχι ποινικών ευθυνών- για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύσει βολές κατά του κ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι ήταν πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπακωνσταντίνου και, ως εκ τούτου, έχει πολιτική ευθύνη.

«Είναι στο κάδρο και ο κ. Παπανδρέου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε  ως πρωθυπουργός για τη λίστα και το περιεχόμενό της.  Μου είναι αδιανόητο να το πιστέψω», υποστήριξε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha»ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενίζελο.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου, λοιπόν, φαίνεται ότι παίζει το ρόλο της ένοχης Ιφιγένειας. Αλλά δεν είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου το μόνο πρόβλημα. Και αλίμονο αν όλη αυτή η υπόθεση Λαγκάρντ τελικά αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Νομίζω ότι επεκτείνονται οι ευθύνες. Ασφαλώς στον κ. Βενιζέλο ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη γιατί απέκρυψε αυτή τη λίστα επί μήνες στο γραφείο του, δεν  την αξιοποίησε ούτε κατ’  ελάχιστον την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείτο να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του, εκείνοι λοιπόν, ως υπεύθυνοι, ως πολιτικοί προϊστάμενοι αγνόησαν μια δυνατότητα που υπήρχε για να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη. Άρα είναι στο κάδρο και ο κ. Βενιζέλος» πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα, πολιτικές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου καταλόγισε, μιλώντας στο Mega και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας. «Για τον κ. Παπανδρέου δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αλλά πολιτικές» είπε ο κ. Βίτσας, ενώ εκτός κάδρου ποινικών ευθυνών έθεσε τον πρώην πρωθυπουργό και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ευθύνη έχουν οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου, σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.