ΚΟΣΜΟΣ

Για μια επικίνδυνη μέρα κάνουν λόγο οι αρχές

Σε πύρινο κλοιό η Αυστραλία

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ προειδοποίησε για «μία εξαιρετικά επικίνδυνη ημέρα για την νοτιο-ανατολική Αυστραλία», καθώς δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν εκτάσεις στη Νέα Νότια Ουαλία, τροφοδοτούμενες από του ισχυρούς ανέμους και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Σε πύρινο κλοιό η Αυστραλία

Εκτός ελέγχου πυρκαγιά κατακαίει εκτάσεις στην χερσόνησο της Τασμανίας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλη πυρκαγιά στην Βικτόρια. Οι θερμοκρασίες φθάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Νέα Νότια Ουαλία, και σε ορισμένες ζώνες είναι πιθανόν να φθάσουν τους 45 βαθμούς. Για το Σίδνεϊ, η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα φθάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

«Θα είναι μία μακρά και θερμή ημέρα για τους πυροσβέστες. Μία μακρά και θερμή ημέρα για τους κατοίκους», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σάιν Φίτζσιμονς. «Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν είναι χειρότερες, έχουμε φθάσει στο ''καταστροφικό'' επίπεδο και σε ορισμένες περιοχές η απομάκρυνση είναι το πιο λογικό που μπορεί κανείς να κάνει», πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαβαθμίσεις της κλίμακας επικινδυνότητας που θεσπίσθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009 στη Βικτόρια.

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ κάλεσε τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή. «Η διαβάθμιση "καταστροφικό" χρησιμοποιείται ευλόγως. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να προστατευθούν, να ακούν τις τοπικές αρχές και τις προειδοποιήσεις. Είναι μία επικίνδυνη ημέρα», είπε. Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην Τασμανία, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος. Οι πυρκαγιές ξεσπούν κατά την περίοδο ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο στην Αυστραλία, όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Στην απομονωμένη κωμόπολη Οντανάτα της Νότιας Αυστραλίας, το θερμόμετρο έφτασε και σήμερα τους 47 βαθμούς Κελσίου. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη μέρα που στην περιοχή αυτή ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 45 βαθμούς και η δέκατη που παραμένει άνω των 40 βαθμών, γεγονός που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν! Ήδη η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, άλλαξε και τα χρώματα στους χάρτες της για να συμβολίζουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Έως τώρα η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αυστραλία ήταν 50,7 βαθμοί Κελσίου, στην Οντανάτα το 1960. Όλα δείχνουν όμως, ότι το ρεκόρ αυτό μπορεί να καταρριφθεί.

Στους χάρτες της η Μετεωρολογική προέβλεπε ανώτερες θερμοκρασίες έως 50 βαθμούς. Τώρα, οι προβλέψεις της θα αναφέρουν και πιθανότατες ανώτερες θερμοκρασίες 55 βαθμών Κελσίου καθώς οι πρώτες έξι μέρες του 2013 ήταν οι πιο ζεστές στην ιστορία της Αυστραλίας και καταρρίφθηκε το ρεκόρ της μέσης παναυστραλιανής υψηλότερης θερμοκρασίας χθες (Δευτέρα). Η μέση εθνική ανώτατη θερμοκρασία ήταν 40,33 βαθμούς και έτσι έσπασε το ρεκόρ του 1972.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.