ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση της EUROPOL σε 10 χώρες

Συνελήφθησαν 103 μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας ανθρώπων

Οκτώ από αυτούς συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν σε κύκλωμα που διακινούσε παράνομες μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Συνελήφθησαν 103 μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας ανθρώπων

Μεγάλο δίκτυο διακίνησης παράνομων λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη και εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρθρώθηκε ύστερα από συντονισμένες έρευνες και επιχειρήσεις που οργάνωσε και συντόνισε η EUROPOL, και στην οποία συμμετείχαν 10 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς και η Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της έννομης τάξης στο Κόσσοβο, EULEX Κοσσόβου.

Συνελήφθησαν συνολικά 103 άτομα, από τα οποία οκτώ στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στο κύκλωμα το οποίο διακινούσε μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω της Τουρκίας και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία, ενώ την κοινή επιχείρηση στήριξε και η Αυστρία.

Οι παράνομοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία και την Τουρκία, και το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους δράσης για τη λαθραία μετακίνηση τους προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ συχνά, οι μετανάστες μετακινούνταν κάτω από απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως σε πολύ μικρές κρύπτες στο πάτωμα λεωφορείων ή φορτηγών, σε εμπορικές αμαξοστοιχίες ή σε πλοία. Σε μερικές περιπτώσεις, οι μετανάστες ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα, ενώ το δίκτυο χρησιμοποιούσε και εικονικούς γάμους για να ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συντονισμένες δράσεις κατά των λαθρέμπορων ανθρώπων που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 1.200 αστυνομικοί.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 117 έρευνες σε σπίτια και άλλου είδους ακίνητα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, αποδείξεις τραπεζών, ένα ημι-αυτόματο τουφέκι με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και περισσότερα από 176.500 ευρώ σε μετρητά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.