ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφίγγει τα λουριά η τρόικα, σε αναδίπλωση εξωθείται η Λευκωσία

Μισό δισ. χάνει η Κύπρος καθημερινά από τις κλειστές τράπεζες

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Αθήνα με «φόντο» τα κλειστά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα: Διακριτικά η ελληνική δημοκρατία, ασφυκτικά η τρόικα πιέζουν την Κύπρο να δώσει μια λύση εδώ και τώρα.

Μισό δισ. χάνει η Κύπρος καθημερινά από τις κλειστές τράπεζες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αλλά και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Κάθε μέρα που περνά με τις τράπεζες κλειστές στην Μεγαλόνησο υπολογίζεται ότι κοστίζει στην οικονομία σχεδόν μισό δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, η Κύπρος θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε αναδίπλωση όσον αφορά την στρατηγική της απόφαση να απορρίψει το πακέτο μέτρων που θα οδηγούσε στην άντληση 5,8 δισ. ευρώ ώστε να λάβει το δάνειο των 10 δισ. ευρώ. Σήμερα θα ανακοινώσει την νέα πρόταση της με βάση τελευταίες πληροφορίες.

Ίσως δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η Γερμανία μέσω της Καγκελαρίου Μέρκελ ανέφερε ότι τάσσεται κατά του «κουρέματος» στις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ, δίνοντας στην Κύπρο την ευκαιρία να κάνει τον ελιγμό της.

Από την άλλη η ΕΚΤ σφίγγει τα λουριά όσο πρέπει υπενθυμίζοντας ότι το προαπαιτούμενο για να χορηγήσει ELA (ρευστότητα επείγουσας ανάγκης) μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι οι τράπεζες να είναι φερέγγυες.

Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με την Ρωσία, είτε σε δάνειο 5 δισ. ευρώ που στοχεύει, είτε να πωλήσει τις κυπριακές τράπεζες και γνωρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι 48 χιλιάδες Ρώσοι καταθέτες με συνολικά 14-15 δισ. ευρώ θα αποχωρήσουν από την Κύπρο θα πρέπει να επιβάλλει haircut 15% στις καταθέσεις για πολύ μεγάλα ποσά.

Για την Κύπρο αν δεν θέλει να χρεοκοπήσει ή θα πετύχει συμφωνία με την Ρωσία ή θα υποχρεώσει τους Ρώσους να πληρώσουν για την διάσωσή της και των τραπεζών.

Όμως η Ρωσία ξεκαθάρισε την θέση της δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με την ΕΕ και αυτό σημαίνει απλά ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο.

Επειδή ο κίνδυνος μεγάλης εκροής καταθέσεων είναι τεράστιος, υπολογίζεται η φυγή κεφαλαίων της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ η Κύπρος αποφάσισε να θέσει φραγμούς στα όρια ανάληψης μετρητών και κεφαλαίων.

Η απόφαση αυτή έχει διττό στόχο από την μια να αποτρέψει την μαζική φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε σε κραχ ρευστότητας τις κυπριακές τράπεζες, από την άλλη να μπορέσει το κυπριακό κράτος να εφαρμόσει την πολιτική του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.