ΚΟΣΜΟΣ

Για τις δηλώσεις του Τούρκου περί σιωνισμού

Σκληρή απάντηση Μπαν Κι-Μουν στον Ερντογάν

Σκληρή απάντηση Μπαν Κι-Μουν στον Ερντογάν

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν στον Τούρκο Πρωθυπουργό περί «σιωνιστώς» οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί με τους «ισλαμόφοβους» ως εγκληματίες και οι πράξεις τους, ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι δηλώσεις Ερντογάν αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα ενόψει της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη για την επίλυση της κρίσης στη Συρία ενώ βαραίνουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Αγκυρας - Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο 5ο Φόρουμ Συμμαχία των Πολιτισμών που οργάνωσε στην Βιέννη ο ΟΗΕ, για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους λαούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Όπως ήταν φυσικό, η δήλωση προκάλεσε τον γγ του ΟΗΓΕ. Εκπρόσωπος του Μπαν Κι-Μουν είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ άκουσε την ομιλία του Ερντογάν μέσω αυτόματης μετάφρασης. «Αν τα σχόλια για τον σιωνισμό έχουν μεταφραστεί σωστά, τότε δεν είναι μόνο λανθασμένα, αλλά αντιβαίνουν στις αρχές που πρεσβεύει η Συμμαχία των Πολιτισμών», υπογράμμισε.

«Ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ατυχή τα σχόλια αυτά που είναι επιζήμια και προκαλούν διχόνοια και μάλιστα στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε ως θέμα την υπεύθυνη διακυβέρνηση».

Η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του για «σκοτεινές και αναληθείς» δηλώσεις.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, που χαρακτήριζε τη δήλωση Ερντογάν προσβλητική.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.