ΥΓΕΙΑ

Απειλεί την Αθήνα με παραπομπή στο ευρωδικαστήριο

Άρση των περιορισμών στην εξαγωγή φαρμάκων θέλει η Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να άρει τους περιορισμούς στην παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων.

Άρση των περιορισμών στην εξαγωγή φαρμάκων θέλει η Κομισιόν

Η Κομισιόν σημειώνει ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, οι χονδρέμποροι μπορούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό μόνον εφόσον έχουν αγοράσει τα φάρμακα που προορίζονται για εξαγωγή, απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες και δεν επιτρέπεται εάν τα έχουν αγοράσει από άλλους χονδρεμπόρους. Παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα απαγορεύεται να διαμεσολαβούν για εξαγωγές άλλων φαρμακαποθηκών.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός που έχει επιβάλει η Ελλάδα εισάγει διακρίσεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη- μέλη μπορούν να επιβάλλουν ορισμένες υποχρεώσεις στους διανομείς φαρμάκων, ανάλογες προς τον επιδιωκόμενο στόχο προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν ο περιορισμός είναι ανάλογος με τον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι συμβατός με τους κανόνες της Ε.Ε. Αν όμως υπερβαίνει ό,τι είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού, αποτελεί αδικαιολόγητο μέτρο ανάλογης επίπτωσης με ποσοτικό περιορισμό σε εξαγωγές.

Η Ελλάδα καλείται να απαντήσει εντός δύο μηνών για τα μέτρα που έλαβε ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της. Αν δεν το πράξει, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.