ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tις διορθώσεις του Μαξίμου περιμένει ο Ρουπακιώτης

Μπλόκο από Μαξίμου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη για τον Ρατσισμό δεν πρόκειται να δοθεί για διαβούλευση αλλά θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας προκειμένου να εξετασθούν εκ νέου διατάξεις που  κρίνονται προβληματικές.

Μπλόκο από Μαξίμου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για πάγωμα του νομοσχεδίου ελήφθη από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ως βασική στόχευση τη Χρυσή Αυγή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ηρωοποίησή της και στην ανάδειξή της ως κατ εξοχήν αντισυστημικού κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του Μαξίμου έλαβαν αποστάσεις από τη θέση του Υπουργού Δημ. Τάξεως Νίκου Δένδια περί απαγόρευσης λειτουργίας της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου, κρίνοντας ότι αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της Χ.Α. σε ρόλο διωκόμενου.

Πρεοβληματισμός υπάρχει και για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου και δεν είναι τυχαία η προχθεσινή αντίδραση του ΚΚΕ που θεώρησε ότι όσα περιλαμβάνονται «στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ».

Υπ. Δικαιοσύνης: Εμείς το στείλαμε το μεσημέρι

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε, πάντως, να υποβαθμίσει τις πληροφορίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μαξίμου δεν είχε στα χέρια του το νομοσχέδιο, όταν αποφάσιζε να μη δοθεί σε διαβούλευση.

Κύκλοι του υπουργείου γνωστοποίησαν το μεσημέρι ότι το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε «προ ολίγου» και εστάλη  στη Γενική Γραμματεία της  Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας  και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το νομοσχέδιο στηρίχτηκε  στη βάση  του σχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί παλαιότερα στη Βουλή και έγιναν  δεκτές όλες οι προτάσεις  που εισηγήθηκε στη Νομική Επιτροπή  Δικαστών του υπουργείου  ο υφυπουργός, Κ. Καραγκούνης.

ΠΑΣΟΚ: Να ψηφιστεί χωρίς καθυστερήσεις

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέσω της εκπροσώπου του, Φώφης Γεννηματά, «να μην υπάρξει καμία αναβολή, να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, που πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ».

«Καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί.

Χατζησωκράτης: Προχωράει κανονικά

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή. «Το ν/σ Ρουπακιώτη προχωράει κανονικά», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Απλώς, ως είθισται( με πρωθυπουργική απόφαση), πριν δοθεί ν/σ σε διαβούλευση δίνεται στα τρία κόμματα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει υποχωρήσεις;»

«Τελικά οι κυβερνώντες άκουσαν με ευαισθησία την κραυγή αγωνίας της Χρυσής Αυγής και απέσυραν το νομοσχέδιο για την πάταξη της ρατσιστικής βίας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα από τους θιασώτες της δημιουργίας συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.