ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουλίου

Στη μέγγενη της τρόικας για τις μεταρρυθμίσεις

Επιμένει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων η τρόικα, παρά τις αντιδράσεις για την ΕΡΤ, ζητώντας μάλιστα να περιληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, έως τα μέσα Ιουλίου.

Στη μέγγενη της τρόικας για τις μεταρρυθμίσεις

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας η «Καθημερινή της Κυριακής», στις προαπαιτούμενες δράσεις θα καταστούν και άλλες προβλέψεις του Μνημονίου, που η τρόικα πιστεύει ότι δεν προωθούνται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και σκοπιμοτήτων. Τέτοιες θεωρούνται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η πώληση μικρών τραπεζών που έχουν περιέλθει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προλαβαίνει και ζητώντας παράταση έως τον Σεπτέμβριο.

Μετά τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε η απόφαση για την ΕΡΤ και το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην τρόικα και το μήνυμα που εστάλη στην ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρο: Η καθυστέρηση που θα προκαλέσουν ενδεχόμενες εκλογές θα καταστήσει την προσαρμογή της Ελλάδας «πιο οδυνηρή», ενώ θα διακοπεί και η εκταμίευση δόσεων. Κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η αλλαγή κλίματος και τα θετικά σχόλια από την Ευρώπη για την Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα οφείλονταν κυρίως στην πολιτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που έχουν γνώση των συζητήσεων των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζουν πολύ θετικό το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Οι επιπλοκές που προκάλεσε η απόφαση για την ΕΡΤ είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της τρόικας να αντιληφθούν πως η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να προχωρήσει μόνον εφόσον πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

1. Εάν κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς αυτές να συμβαδίζουν με τους νόμους.

2. Εάν υπάρχει η πολιτική συναίνεση όλων των πλευρών που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Οποιαδήποτε απόφαση δεν έχει την έγκριση και των τριών πολιτικών χώρων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν θα είναι βιώσιμη, ακόμη κι αν ληφθεί.

Ωστόσο, η τρόικα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείζονες συμβιβασμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Για τα δημοσιονομικά, σχετικά με το κενό του 2013 θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θεωρείται πολύ μεγάλο, ενώ αυτό της τριετίας 2014 - 2016 θα εξετασθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Η τρόικα δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις μείζονες μεταρρυθμίσεις σε μια περίοδο κατά την οποία έχει τρωθεί το κύρος της, εξαιτίας των γνωστών εκθέσεων του ΔΝΤ.

Ήδη έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τι κατά τη γνώμη της είναι εφικτό να γίνει έως το τέλος Ιουλίου πριν από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Τα προαπαιτούμενα της τρόικας

1. Η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει λίστα ονομάτων έως το τέλος Ιουνίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους.

2. Η άμεση ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει απόπειρες να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου. Η τρόικα θεωρεί ότι κάποιοι δεν θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως η Γ.Γ. Εσόδων και να «προικιστεί» με τα εργαλεία που απαιτούνται για αποτελεσματικούς ελέγχους.

3. Προαπαιτούμενο θα είναι, επίσης, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου.

 

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.