ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Αντιδράσεις ΗΠΑ για τη χρήση βίας στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις πληροφορίες περί χρήσης υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας

Αντιδράσεις ΗΠΑ για τη χρήση βίας στην Τουρκία

Κάλεσε δε την τουρκική κυβέρνηση να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τάχθηκε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε ο Τζον Κέρι.

Η τοποθέτηση αυτή του Κέρι ερμηνεύεται από παρατηρητές ως ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία.

Επίσης ο  Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές και την αστυνομία στην Τουρκία να αποφύγουν τη βία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη χώρα αυτή, για διάφορα διεθνή θέματα και για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι οι αμερικανικές αρχές "ανησυχούν" για κάποιες από τις αντιδράσεις της αστυνομίας. "Ασφαλώς αναμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση", σημείωσε όταν ρωτήθηκε για τις ταραχές που σημειώνονται από την Παρασκευή και τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς.

Ο Κάρνεϊ επισήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και ζήτησε να γίνει έρευνα για τις πράξεις βίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.