ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι στις 26

Σήμερα λήγει η προθεσμία για δηλώσεις ΦΠΑ

Σήμερα Πέμπτη εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μηνός Μαΐου.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για δηλώσεις ΦΠΑ

Και αυτό, γιατί με βάση τον τελευταίο νόμο (ν.4152/2013) άλλαξε ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και πλέον υποβάλλεται την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο) στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Για τα μηδενικά πιστωτικά υπόλοιπα, η περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο) στην οποία αφορά η δήλωση.

Λόγω προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν χθες στο Taxis υποβλήθηκαν λίγες περιοδικές δηλώσεις και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων να επιβαρύνει το σύστημα σήμερα (20.6.2013).

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μηνός Μαΐου, ωστόσο εάν και σήμερα το σύστημα Taxis παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά παράταση.

Τι προβλέπει ο νόμος εκτός από τις αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ:

1. Η περιοδική δήλωση θεωρείται ότι έχει υποβληθεί, εφόσον ταυτόχρονα με την υποβολή της ο επιτηδευματίας καταβάλλει στο δημόσιο το σύνολο του ποσού, ή τουλάχιστον δέκα ευρώ. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι ο ΦΠΑ μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις εφόσον με την υποβολή της δήλωσης πληρώσει τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου.

2. Στην περίπτωση πληρωμής με δόσης, το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό (πέραν των 10 ευρώ ή της όποιας προκαταβολής γίνει με τη δήλωση) θα καταβάλλεται ως εξής:

α) σε δύο δόσεις, αν είναι εμπρόθεσμη η δήλωση. Η πρώτη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση και η οποία ισούται με το ποσό που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλόμενου φόρου. Η δεύτερη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Προσοχή: εάν το σύνολο του οφειλόμενου φόρου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, το υπόλοιπο του μη καταβληθέντος με τη δήλωση φόρου καθίσταται ληξιπρόθεσμο, στο σύνολό του, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση.

Το ποσό που βεβαιώνεται για καταβολή στον επόμενο μήνα προσαυξάνεται κατά 2% και η προσαύξηση αυτή βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης.

Στην περίπτωση που με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται τουλάχιστον 50% του οφειλόμενου φόρου, δεν βεβαιώνεται προς καταβολή ποσό στο τέλος του μήνα που υποβάλλεται η δήλωση.

β) εφάπαξ σε μία δόση εάν γίνεται εκπρόθεσμη η δήλωση. Το υπόλοιπο καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα για τον οποίο ισχύει ο πρόσθετος φόρος που υπολογίσθηκε.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.