ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε στην ομιλία του ο Κουβέλης

Στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η «επόμενη μέρα»

Την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ την «επόμενη μέρα» της αποχώρησής της από την κυβέρνηση Σαμαρά εξετάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η «επόμενη μέρα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στη σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινώσει ο Φώτης Κουβέλης τη διεξαγωγή του δεύτερου Συνεδρίου του κόμματος, τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς ο ίδιος θέλει το κόμμα να τα δει όλα απ’ την αρχή και να ανακαθορίσει τη στρατηγική του με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του 2014. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα αναγγείλει την αυτόνομη κάθοδο στις Ευρωεκλογές, αλλά και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και του «δημοκρατικού σοσιαλισμού». Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο Φώτης Κουβέλης συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σταύρος Μπένος και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ μένει να φανεί αν η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση θα δυσκολέψει την προσέλκυση τέτοιων στελεχών από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Τριγμοί, εντάσεις, διαφωνίες

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπεται ανέφελη, καθώς παραμένουν ισχυρές οι εσωκομματικές αναταράξεις για την απόφαση του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, τουλάχιστον 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα καταθέσουν χωριστό κείμενο, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Μεταξύ των εν λόγω στελεχών θα βρίσκονται, προφανώς, και όσοι (Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Ντόρα Τσικαρδάνη, Μάνος Ματσαγγάνης) καταψήφισαν την εισήγηση Κουβέλη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έλαβε χώρα αμέσως μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όταν επήλθε και το οριστικό ρήγμα στη σχέση Σαμαρά-Κουβέλη.

Παράλληλα, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θα ασκηθούν πιέσεις και από στελέχη που εν τέλει τον στήριξαν, παρά τη διαφωνία τους. Κατά πληροφορίες, οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης κ.α. θα ζητήσουν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ «να μην ακυρώσει το μεγάλο βήμα που κάναμε όλοι μαζί πέρυσι τον Ιούνιο» και να συνεχίζει να προσφέρει «κριτική στήριξη» στην κυβέρνηση, αλλά και θετική ψήφο στη Βουλή σε όλα τα νομοσχέδια που θα αφορούν μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα συνδέονται με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Τι είπε στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται ούτε υπαναχωρεί από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της και παραμένει «κυβερνώσα Αριστερά», όχι απαραιτήτως κυβερνητική χαρακτηρίζοντας το κόμμα ως εκφραστή της «αριστεράς της ευθύνης».

«Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μας φοβίζει, το αποδείξαμε. Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε με τη στάση της πως Αριστερά και διακυβέρνηση δεν είναι έννοιες αντίπαλες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και κλείνει εν μία νυκτί την ΕΡΤ», τονίζοντας ότι «δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για συνθετική και προωθητική λύση. Για μια επί της ουσίας επανατοποθέτηση του ζητήματος. Επέμενε μέχρι τέλους στη μη έμπρακτη αναγνώριση των λαθών του».

«Οι υπογραφές των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στην πρόταση νόμου των δύο κομμάτων για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Η πρόταση θα έρθει στη Βουλή. Και τότε θα σημάνει η ώρα της αλήθειας για όλους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι το κόμμα παραμένει, από άλλη πλευρά, στρατευμένο στην υπόθεση υπέρβασης της κρίσης «με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια».

«Το δικομματισμό και το διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί. Η Δημοκρατική Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια», είπε ολοκληρώνοντας ο Φ. Κουβέλης.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Κριτική στελεχών ΔΗΜΑΡ για την αποχώρησή της από την κυβέρνηση | Matrix 24 29/06/2013

    […] Στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η «επόμενη μέρα» […]

  2. Pingback: «Πήραμε την απόφαση σε λάθος χρόνο» λέει ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ | Matrix 24 29/06/2013

    […] Διαβάστε επίσης: Στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η «επόμενη μέρα» […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.