ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, το 1962

H μεγάλη απόδραση από το Αλκατράζ

Οι Φρανκ Μόρις, και τα αδέλφια Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν έγιναν οι πρώτοι και τελευταίοι που κατάφεραν  να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ.

H μεγάλη απόδραση από το Αλκατράζ

Το Αλκατράζ είναι μια μικρή νησίδα στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ. Την ανακάλυψε ο Ισπανός πλοίαρχος Χουάν Μανυέλ ντε Αγιάλα το 1775 και την ονόμασε «Isla de los Alcatraces», Νησί των Πελεκάνων από τα πτηνά που ζούσαν εκεί.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το νησί αρχικά για να κτίσει στρατιωτικές φυλακές που λειτούργησαν από το 1868 έως το 1933. Από το 1934 έγιναν ομοσπονδιακές φυλακές υψίστης ασφαλείας στις οποίες κρατούνταν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Η νησίδα έχει μήκος 530 μέτρων, είναι αρκετά υπερυψωμένη, περίπου 40 μέτρα από τη θάλασσα  και η απόδραση από τις φυλακές θεωρούνταν αδύνατη.

Στις 4 Μαΐου του 1946 έγινε μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων που εξελίχθηκε σε διήμερη μάχη, η οποία τελικά κατεστάλη από επέμβαση μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με αποτέλεσμα 3 κρατούμενοι και 2 φύλακες να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν περισσότερα από 15 άτομα.

Στις 11 Ιουνίου του 1962 κατάφεραν να δραπετεύσουν από το Αλκατράζ, οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν. Η ιστορία της απόδρασης έχει μεταφερθεί και στη κινηματογραφική σκηνή με τον τίτλο "Escape from Alcatraz" (Απόδραση από το Αλκατράζ).

Στις 21 Μαρτίου του 1963 οι ομοσπονδιακές φυλακές έπαψαν να λειτουργούν.

Μετά από κινητοποιήσεις φυσιολατρικών οργανώσεων που ξεκίνησαν το 1969, αποφασίστηκε τελικά το 1972, το νησί να αποτελέσει τμήμα του Εθνικού Ψυχαγωγικού Πάρκου της περιοχής και μέχρι σήμερα είναι επισκέψιμος χώρος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.