ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λέει η Gazprom για το ναυάγιο

Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην καταθέσει προσφορά για την απόκτησή της.

Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εμπλοκή με τη συμμετοχή του ρωσικού κολοσσού στον διαγωνισμό, όσον αφορά στο τίμημα, καθώς η Gazprom φέρεται να το συνέδεσε με την τιμή που προμηθεύει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και την ελληνική πλευρά να απαντά ότι αυτό πωλείται σε τιμές έως 30% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Gazprom ανέφερε σε βραδινή του ανακοίνωση ότι  η απόφαση ελήφθη αφού συνυπολογίστηκαν τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι ενώ δηλώνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος και η παρουσία της Gazprom στη χώρα μας θα ενισχυθεί.

Με δηλώσεις του νωρίς το απόγευμα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση για την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Gazprom. «Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom», είπε.

Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε το ναυάγιο, καθώς ισχυρίστηκε ότι μεταξύ του πρωθυπουργού και της ρωσικής εταιρείας είχαν γίνει μόνο συζητήσεις -παρά το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού ομίλου, Αλεξέι Μίλερ, επισκέφθηκε την Αθήνα τρεις φορές μέσα σε δύο μήνες.

Γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί και υποστήριξε ότι τώρα θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή, «αφού έχει απομακρυνθεί το Grexit».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο στόχος για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Ελλάδα ισχύει.

Όσον αφορά στη ΔΕΣΦΑ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την απόσυρση της ρωσικής Sintez από τον διαγωνισμό. Κύριος διεκδικητής της ΔΕΣΦΑ είναι πλέον η αζέρικη Socar.

Εν τω μεταξύ, η είδηση για την απόσυρση του ρωσικού ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 5%.

Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ

Το απόγευμα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιβεβαίωσε ότι τελικά δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η μόνη δεσμευτική προσφορά ήταν από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, είπε ότι ενώ είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις και είχαν δοθεί εγγυήσεις για τα οφειλόμενα στην εταιρεία, «οι Ρώσοι επέλεξαν τελικά να μην προσέλθουν για δικούς τους λόγους».

Τι υποστηρίζει η Gazprom

Διευκρινίσεις για τη στάση της έδωσε η Gazprom. Όπως υποστήριξε, αποφάσισε να μη συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

«Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά το διαγωνισμό μπορεί να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ. «Ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα η Gazprom προέβη σε νέα δήλωση αναφορικά με την απόφαση της εταιρείας να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη αφού συνυπολογίστηκαν τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι ενώ δηλώνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος και η παρουσία της Gazprom στη χώρα μας θα ενισχυθεί.

Αναλυτικά, δήλωση του κ. Medvedev έχει ως εξής:

«Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

 

ΕΕ: Καμία ανάμειξη Μπαρόζο

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί ανάμειξης του Ζ. Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.«Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε η Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία ανέφεραν ότι πίσω από την υπαναχώρηση της Gazprom βρίσκεται βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Ψάχνουν… success στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση | Matrix 24 10/06/2013

    […] το φιάσκο της ΔΕΠΑ δεν έγινε καμία συζήτηση σε αυτή τη […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.