ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις Νοβότνι, μέλους της ΕΚΤ

«Καμιά ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ»

Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να υπάρξει μια μείωση των επιτοκίων του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

«Καμιά ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ»

Οι δηλώσεις Νοβότνι ήρθαν την ίδια ημέρα (σήμερα) που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της μόλις η κατάσταση της οικονομίας βελτιωθεί. Ο πιο συντηρητικός τόνος του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Νοβότνι καταγράφεται μετά την δημοσίευση των συμπερασμάτων μιας έρευνας η οποία κατέδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα, με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν βλέπω επιχειρήματα υπέρ μιας μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή», είπε ο Νοβότνι στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. «Νομίζω ότι αποδείχθηκε θετική στρατηγική η προσέγγιση της σταθερής χειρός», πρόσθεσε ο Νοβότνι.

Οι δηλώσεις του Νοβότνι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Πέτερ Πρετ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, που είχε αναφερθεί στην τάση του Διοικητικού της Συμβουλίου να υιοθετήσει μια «χαλαρή» πολιτική.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η οικονομία ανακάμπτει στην Ευρώπη, ο Νοβότνι πρόσθεσε: «ναι, το νομίζω, διότι έχουμε μια ροή καλών ειδήσεων αυτή τη στιγμή ... είναι μια αδύναμη ανάκαμψη, αλλά είναι μια ανάκαμψη».

Τα στοιχεία του δείκτη PMI που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, που ήταν η υψηλότερη από τον Ιούνιο του 2011, κυρίως στη Γερμανία, η οποία επωφελείται από την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα τα οποία εξάγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.