ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τετραπλό» το στοίχημα της Ελλάδας

Πόλεμος Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το ελληνικό κούρεμα

Από την μια η Κριστίν Λαγκάρντ, από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  και στη μέση η Ελλάδα που  καλείται να κερδίσει ένα τετραπλό στοίχημα.

Πόλεμος Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το ελληνικό κούρεμα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πρωτοχρονιά του 2014 μπορεί να βρει την Αθήνα στην εκκίνηση ενός ράλι που λίγοι το αναμένουν: Ο δρόμος όμως μέχρι εκεί είναι στρωμένος με «αγκάθια».

Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον και να αλλάξει άρδην το σκηνικό εάν μέχρι τότε καταφέρει να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει ισοσκελίσει το εμπορικό της ισοζύγιο, αν πετύχει το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα και σε κάθε περίπτωση εάν έχει πάρει «υποσχετική» για «κούρεμα» του χρέους.

Όμως, αν για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολλά θα κριθούν από το εφετινό καλοκαίρι και το τι θα αφήσει πίσω του ο τουρισμός και εφόσον στο ισοζύγιο διατηρηθεί η -έστω και εν πολλοίς πλασματική- δυναμική των εξαγωγών, το πρωτογενές πλεόνασμα και το «κούρεμα» θέλουν …δουλειά πολύ.

Η τρύπα των εσόδων τρομάζει και αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν πλέον την φοροδοτική ικανότητα του παρελθόντος με τους κυβερνώντες μάλιστα να επιμένουν να τα «φορτώνουν» φόρους, τότε τα πράγματα δύσκολα θα εξελιχθούν όπως τα υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο.

Για το «κούρεμα» του χρέους, αστάθμητος παραμένει ο παράγοντας του Βερολίνου: Βεβαίως μπορεί να πει κανείς πως ελέω εκλογών οι Γερμανοί πολιτικοί δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους… όμως η ανησυχία του ΔΝΤ ίσως δεν είναι τυχαία.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως είναι βέβαιο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Η Ευρωζώνη αλλάζει προς το καλύτερο, η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά ο Νούμερο 1 κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί...» τονίζουν οι αναλυτές στο πρακτορείο Marketwatch, κρούοντας ξεκάθαρα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους στα κράτη μέλη του ευρώ.
Για πολλούς αναλυτές η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, δεδομένης της δυναμικής του χρέους της.
Όπως υποστηρίζουν, από χρέος 112,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2000 (!), 13 χρόνια χρόνια μετά - και παρά το PSI+ - η Ελλάδα έχει χρέος που ξεπερνά το 160% του ΑΕΠ...
Αυτό το παράδειγμα και μόνο, εκτιμά το Μarketwatch, αποτελεί την πιο εύκολη εξήγηση γιατί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2014 είναι βέβαιη....
Όπως τονίζεται, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα αρνηθούν μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Ο επενδυτικός Οίκος Exotix, από την πλευρά του, συστήνει διακράτηση (hold) για τα ελληνικά ομόλογα, αναλύοντας σε νέα 4σέλιδη έκθεσή της (Αύγουστος 2013) την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Στερν, κορυφαίο αναλυτή της Exotix, οι κίνδυνοι παραμένουν για την Ελλάδα, ωστόσο πράγματι υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας, με αιχμή την τρέχουσα ισχυρή τουριστική περίοδο.
Κατά τον οίκο, το γενικό συμπέρασμα για την Ελλάδα συνοψίζεται στο εξής: Τα καλά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί, αλλά οι κίνδυνοι και τυχόν αρνητικές εξελίξεις όχι...
Για την Exotix, η μοναδική θετική εξέλιξη στο μέλλον αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα θα έχει να κάνει με το νέο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ, ήτοι OSI).
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπέρα ο οίκος, όχι μόνο χαρακτηρίζει βέβαιο το OSI, αλλά εκτιμά μάλιστα πως θα έχει και θετική έκβαση!

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Δεν βλέπει νέο «κούρεμα» ο Στουρνάρας | Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. 05/08/2013

    […] ελληνική έννοια, και επεσήμανε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα, καθώς «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα […]

  2. Pingback: Δεν βλέπει νέο «κούρμα» ο Στουρνάρας | Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. 05/08/2013

    […] ελληνική έννοια, και επεσήμανε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα, καθώς «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.