ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καχυποψία, παρά το προβάδισμα

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνεται» με τις δημοσκοπήσεις

Εκ πρώτης όψεως, φαντάζει αντιφατικό και παράλογο να «ψάχνεται» ένα κόμμα για τις δημοσκοπήσεις και την αξιοπιστία τους, την ώρα που οι πρώτες εξ αυτών το τοποθετούν στην πρώτη θέση της εκλογικής επιρροής και της πρόθεσης ψήφου. Ωστόσο, για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των δημοσκοπήσεων είναι ανοιχτό και αναμένονται συγκεκριμένες ενέργειες.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνεται» με τις δημοσκοπήσεις

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα δημοσκοπικά ευρήματα του «Βαρομέτρου» της Public Issue και τη μέτρηση της Pulse, που δημοσιεύθηκαν στον ΣΚΑΪ και «Το Ποντίκι» αντιστοίχως. Όχι μόνο διότι στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και στην πρόθεση ψήφου, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει κεφάλι, αλλά και επειδή έχουν βελτιωθεί κατά πολύ τα υπόλοιπα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα (παράσταση νίκης, καταλληλότητα για την πρωθυπουργία κ.α.).

Παρόλα αυτά, κατά πληροφορίες, για την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει «ανοιχτό θέμα» με τον τρόπο διενέργειας των σφυγμομετρήσεων και τα αποτελέσματά τους.

«Τα πρωτογενή στοιχεία»

Οι προβληματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετρήσεις εκφράστηκαν σε κλειστή σύσκεψη που διεξήχθη στην Κουμουνδούρου την περασμένη Κυριακή και επικεντρώθηκαν όχι μόνο στην λειτουργία των εταιρειών δημιοσκοπήσεων, αλλά και στην πραγματική καταγραφή των δημοσκοπικών ευρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και από τον Σύνδεσμό τους (ΣΕΔΕΑ) να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία των μετρήσεων αυτών. «Αν δεν έχουν να κρύψουν κάτι, τότε δεν έχουν κανέναν λόγο να μη μας δίνουν τα πρωτογενή στοιχεία. Ας μας τα δίνουν και μετά ξέρουμε κι εμείς να κάνουμε αναγωγές», σημειώνει με νόημα στο matrix24.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι ορισμένες εξ αυτών κάνουν αναγωγές που είναι «πειραγμένες».

«Είμαστε πολύ μπροστά»

Η καχυποψία της Κουμουνδούρου για τις δημοσκοπήσεις ισχύει εδώ και καιρό, ωστόσο τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε τα... χειρότερα για κάθε μέτρηση που δημοσιεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κόμμα τους είχε περάσει μπροστά στην πρόθεση ψήφου ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού και, συγκεκριμένα, αμέσως μετά την πολιτική κρίση που προκλήθηκε με το αιφνίδιο «λουκέτο» στην ΕΡΤ. «Τότε τελείωσε και το “success story” και όλα. Προηγούμαστε δύο μονάδες από τον Ιούλιο», προσθέτουν στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία, εξάλλου, αμφισβητούν και την τωρινή εικόνα της «μάχης ψήφο με ψήφο» που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Όχι στην απαγόρευση

Παράλληλα, στην συγκεκριμένη σύσκεψη αποφασίστηκε να εκφράσει -εκ νέου- ο ΣΥΡΙΖΑ την αντίθεσή του στην απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων το τελευταίο 15νθήμερο πριν τις εκλογές. «Η απαγόρευση δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους κύκλους, ή σε ΜΜΕ εξαρτημένα από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, να διοχετεύουν τα στοιχεία υποτιθέμενων ερευνών - φημολογιών, χωρίς να γίνεται αναφορά στις εταιρείες που τις διεξάγουν, καθώς ισχύει η απαγόρευση και χωρίς να παρουσιάζονται τα ακριβή επιστημονικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να συσκοτίζεται ή να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, που αφορά στις τάσεις του εκλογικού σώματος, με τρόπο που να επηρεάζει την κρίση του», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τεκμηριώσει τη θέση του, ενώ αποφασίστηκε ήδη πως η Κουμουνδούρου θα φέρει ξανά το θέμα στο δημόσιο διάλογο, ζητώντας την κατάργηση της συγκεκριμένης απαγόρευσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.