ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Διαβάσε όλο το αφιέρωμα του matrix24.gr για τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» της Δημοκρατικής Παράταξης, βρίσκεται πλέον το ΠΑΣΟΚ στον απόηχο των διήμερων εργασιών του πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με αφορμή τα 39α γενέθλια του κόμματος.

 

Η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ

Με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τους δύο εν ζωή προκατόχους του Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη να απευθύνουν από κοινού πρόσκληση για κοινή δράση της κεντροαριστεράς, ή πάντως του χώρου που οριοθετείται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει τώρα το βάρος των κινήσεών της στον τρόπο με τον οποίο αυτή θα επιτευχθεί, επιφυλάσσοντας ηγετικό ρόλο στον εαυτό της.

Όχημα του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την φάση είναι οι ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες και το ίδιο οδεύει με μόνη ατζέντα αυτή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πράγμα που αναδεικνύει κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις ούτως ή άλλως «ιστορικές διαφορές ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας» του κόμματός του από εκείνο του Αντώνη Σαμαρά.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ καλεί σε συστράτευση «χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς» όλων εκείνων των δυνάμεων στην χώρα που στοιχίζονται κάτω από τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αξιώνοντας ωστόσο σεβασμό από όλους στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και την ιστορία του. Από το όλο εγχείρημα, εξαιρεί πανηγυρικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αντιπαράθεση με το οποίο καλά κρατεί...

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει έτοιμο να προχωρήσει στη συγκρότηση ευρωλίστας που θα έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας και μέσα από αυτή τη διάθεσή του να γίνει ο ηγετικός φορέας της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Ήδη, στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων του χώρου για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, με το όνομα που συζητείται περισσότερο για επικεφαλής της ευρωλίστας να είναι αυτό του πρώην υπουργού και συνομιλητή του Κώστα Σημίτη, Τάσου Γιαννίτση.

Ανάλογη πάντως θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την πρόθεση που υπάρχει σήμερα στην Χαριλάου Τρικούπη να είναι να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια ικανοί άνθρωποι του ευρύτερου χώρου, όσο το δυνατόν άφθαρτοι και πάντως όχι επιλεγμένοι με στενά κομματικά κριτήρια, όπως στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, στηρίζοντας την κυβέρνηση και ελπίζοντας στην επιτυχία της, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να οριοθετεί τις σχέσεις του με τη ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε χθες κλείνοντας τις εργασίες του συμποσίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ολοένα ψηλότερα τείχη, θα εξακολουθεί να χτίζει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του matrix24.gr στην 3η Σεπτέμβρη και τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.