ΚΟΣΜΟΣ

Η... αόρατη Κάθριν Άστον

Η ΕΕ «λυπάται» για τον ισραηλινό εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή 1500 κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δεν φαίνεται να συγκίνησε ιδιαίτερα την ΕΕ, η οποία αρκέστηκε να εκφράσει «τη λύπη της» για το συμβάν, που βάζει πάλι φωτιά στη μέση Ανατολή.

Η ΕΕ «λυπάται» για τον ισραηλινό εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε χθες τέσσερα σχέδια κατασκευής 1.500 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε ενέργεια που υπονομεύει την εμπιστοσύνη ή προκαταλαμβάνει θέματα για το τελικό καθεστώς», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η ΕΕ δηλώνει συνεχώς ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Καλεί επίσης το Ισραήλ να τερματίσει την εποικιστική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ανάπτυξης, και να κατεδαφίσει τα προκεχωρημένα φυλάκια που κατασκεύασε από τον Μάρτιο του 2001». Προσθέτει ακόμα ότι εκφράζει τη λύπη της για την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να παρεμποδίσει ή να υπονομεύσει τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, θα πρέπει να αποτραπεί. «Μια θαρραλέα και αποφασιστική ηγεσία είναι απαραίτητη για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση της Άστον.

Χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι η πολιτική του εποικισμού «καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία και αποτελεί μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Ισραήλ είναι μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και που συνεχίζει να θέτει εμπόδια στη διαδικασία αυτή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.