ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ένας πιλότος πυροσβεστικού αεροσκάφους

Πιγκ πογκ ευθυνών για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Και ενώ οι φωτιές συνεχίζουν να αφήνουν πίσω τους στάχτες στη νοτιοδυτική Αυστραλία, έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ και του υπουργού Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ με εκπρόσωπο του ΟΗΕ αλλά και με ξένους δημοσιογράφους, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Πιγκ πογκ ευθυνών για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Ένας 43χρονος χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στη Αυστραλία, ανακοίνωσε αξιωματούχος. Το πυροσβεστικό αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην Ουλαντούλα, που βρίσκεται σε απόσταση 225 χιλιομέτρων νοτίως του Σίδνεϊ. «Υποστήκαμε μία τεράστια τραγωδία σε ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σήμερα. Πρόκειται για μία τραγωδία για την κοινότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά κυρίως είναι μία τραγωδία για την οικογένεια αυτού του ανθρώπου», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης της περιοχής Σέιν Φιτζσίμονς. Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Ο χειριστής που σκοτώθηκε ήταν ο μοναδικός επιβαίνων στο αεροσκάφος.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και οι πυροσβέστες σημείωσαν πρόοδο στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά τουλάχιστον εφτά είναι ακόμα εκτός ελέγχου. Περισσότερα από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας από την περασμένη Πέμπτη, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή, την ώρα που προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

Οι ευθύνες του στρατού

Την ίδια ώρα, ο στρατός δέχεται έντονες επικρίσεις γιατί ευθύνεται για μία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαψε ολοσχερώς τρία σπίτια και 500.000 στρέμματα στην περιοχή Στέιτ Μάιν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι για την πυρκαγιά ευθύνονται στρατιώτες οι οποίοι έκαναν εκπαιδευτική άσκηση με εκρηκτικές ύλες. Κάτοικοι της περιοχής είχαν αναφέρει ότι άκουσαν εκρήξεις λίγα λεπτά προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά, την περασμένη εβδομάδα.

Πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ και του υπουργού Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ, την εκπρόσωπο του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκουρές, αλλά και με ξένους δημοσιογράφους για τα αίτια των πυρκαγιών. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, Κ. Φιγκουρές, με δηλώσεις της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φωτιές να οφείλονται και στις κλιματικές αλλαγές.

Ο Τόνι Άμποτ, σχολίασε πως «η κ. Φικουρές δεν ξέρει τι λέει» και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και πρέπει να λάβουμε ισχυρά μέτρα αποτροπής. Όμως οι πυρκαγιές δεν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σχετίζονται μόνο με τον τρόπο ζωής στην Αυστραλία». Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι κατάργησε την Υπηρεσία Μελέτης των Κλιματικών Αλλαγών και υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει και τον νόμο για το φόρο των ρύπων που επέβαλε η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση, ενώ στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι «τα περί κλιματικών αλλαγών είναι αστειότητες». Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ, μιλώντας στο BBC, υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Στη Βουλή είπε ότι πιστεύει στην επιστήμη των κλιματικών αλλαγών».

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να σημειωθούν από φυσικά αίτια, αλλά η επιστήμη μάς δείχνει με σαφή τρόπο ότι, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία κι όταν υπάρχει ξηρασία στη βλάστηση και στο έδαφος, τότε οι δασικές πυρκαγιές γίνονται πιο διάχυτες και περισσότερο επικίνδυνες. Ο ουσιαστικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση είναι να επιβληθεί φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα...». Ο Άμποτ έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον φόρο διοξειδίου του άνθρακα που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και άλλα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.