ΕΛΛΑΔΑ

Στο 39% οι εργαζόμενοι υψηλών προσόντων

Πρόβλεψη για 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. έως το 2025

Ευκαιρίες απασχόλησης θα έχουν στην ευρωπαϊκή αγορά οι νέοι που είτε διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά είτε αντίθετα πολύ χαμηλά προσόντα, σύμφωνα με την ανάλυση που επικράτησε σε debate του Economist για τις δεξιότητες της νέας γενιάς.

Πρόβλεψη για 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. έως το 2025

Στην Ευρώπη η ανεργία των νέων ανέρχεται σε 23,2% όταν στην Ελλάδα αγγίζει το 61,5%. Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν στο debate, τo 2025 oι εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα θα ανέρχονται σε 39% από 23% το 2000.

Έρευνες διαπιστώνουν μεγάλο έλλειμμα των εργαζομένων σε τομείς όπως η «προσωπική ευθύνη στην εργασία», το «προσωπικό κίνητρο», η «ισχυρή ηθική της εργασίας», η «συνέπεια», η «διαχείριση του χρόνου» και η «προσαρμοστικότητα».

Νικητής στο debate του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ήταν ο Steve Bainbridge, αναλυτής στο Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το ερώτημα ήταν, αν η νέα γενιά είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τις αυριανές προκλήσεις.

Ο νικητής υποστήριξε «ναι», τονίζοντας ότι η σημερινή γενιά είναι καλύτερα καταρτισμένη από κάθε προηγούμενη. «Μόνο για ένα πράγμα δεν είναι προετοιμασμένη σήμερα η νέα γενιά: για την ανεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Bainbridge μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της αυτοπεποίθησης της νέας γενιάς, επικαλούμενος σε αυτό το πλαίσιο την πρόβλεψη του Cedefop για τη δημιουργία 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας έως το 2025.

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του London Business School Μιχάλης Ιακωβίδης, ο οποίος έχασε μόλις για 2,16% την πλειοψηφία των ψήφων του κοινού, έκανε λόγο για λαθεμένο προσανατολισμό τόσο του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και ευρύτερα της κοινωνίας στην Ευρώπη σε σχέση με τα εφόδια των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του πανεπιστημίου, το οποίο κατά τη γνώμη του απευθύνεται ουσιαστικά στο 1% του πληθυσμού, λειτουργώντας με βάση χαρακτηριστικά άλλων εποχών.

«Δημιουργούμε ακόμη κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και ψυχολόγους. Ζητάμε ακόμη από τους νέους να αποστηθίζουν. Σήμερα όμως την πληροφορία την αντλεί κανείς εύκολα με μία αναζήτηση στο google».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.