ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο +8% τα έσοδα

«Ρότα» για πρωτογενές πλεόνασμα έβαλε ο Σταϊκούρας

Κρίσιμος μήνας θεωρήθηκε ευθύς εξ΄αρχής για το οικονομικό επιτελείο ο Σεπτέμβριος όσον αφορά στο μέτωπο των εσόδων και τα αποτελέσματα προκαλούν ικανοποίηση στο υπουργείο που πλέον θεωρεί πως είναι πιο κοντά ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ρότα» για πρωτογενές πλεόνασμα έβαλε ο Σταϊκούρας

Συγκεκριμένα, τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τους στόχους, καθώς τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Ήταν μάλιστα ενισχυμένα κατά 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Για να επιτευχθούν πάντως οι στόχοι και άρα το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα, οι εισπράξεις το τελευταίο τετράμηνο, ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να φτάσουν τα 17 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης παρουσιάζεται πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 748 εκατ. ευρώ, μέγεθος όμως το οποίο αναμένεται να συρρικνώνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες και να «τερματίσει» σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στα 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 8μηνο προκύπτει ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,893 δισ. ευρώ, από 33,103 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και έναντι ετήσιου στόχου προϋπολογισμού 51,458 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των δαπανών, από τα 34,516 δισ. ευρώ δαπανών (πλην τόκων) στο περσινό οκτάμηνο καταγράφεται υποχώρηση στα 32,215, γεγονός που διαμορφώνει το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό σε 2,678 δισ. ευρώ (σ.σ. στο ποσό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα –περί το 1,5 δισ. ευρώ- τα οποία δεν θα προσμετρηθούν στο τελικό υπολογισμό) έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 2,294 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τονίζει σε δήλωσή του, πως «ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα – βήμα προσεγγίζεται ο στόχος: Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς. Βεβαίως και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις προσπάθειες. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.