ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε 82χρονη Καναδή συγγραφέα

Στην Άλις Μάνρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Καναδή Άλις Μάνρο απέσπασε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έπαθλο του εν λόγω βραβείου (που απονέμεται μόνο σε εν ζωή λογοτέχνες) είναι 10 εκατομμύρια κορόνες (916.000 ευρώ).

Στην Άλις Μάνρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 κέρδισε σήμερα η 82χρονη αγγλόφωνη Καναδή  συγγραφέας Άλις Μάνρο, η οποία περιγράφεται ως «η βασίλισσα του σύγχρονου διηγήματος».

"Μερικοί κριτικοί την θεωρούν  Καναδέζο Τσέχοφ", αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία στη δήλωση στον ιστότοπό της με την οποία ανακοίνωσε τη νικήτρια του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορωνών (916.000 ευρώ).

Η Μάνρο είναι η πρώτη πολίτης του Καναδά που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο έχουν τιμηθεί άλλες 12 γυναίκες. Άρχισε να γράφει διηγήματα στην εφηβεία της και έγινε διάσημη γράφοντας για τη ζωή στις εξοχές του Οντάριο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της "Πάρα πολλή ευτυχία" και "Μ' αγαπάει, δεν μ' αγαπάει" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είναι η πρώτη φορά σε 112 χρόνια που η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει μια συγγραφέα που δεν γράφει παρά διηγήματα. Το 2009 η Μάνρο είχε πει στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" πως είχε αποπειραθεί να γράψει μυθιστορήματα, όμως "δεν κατάφερε κάτι". "Το μυθιστόρημα πάντα κατέρρεε στα μισά και έχανα το ενδιαφέρον μου και δεν μου φαινόταν της προκοπής και σταματούσα να επιμένω", είχε πει στην εφημερίδα.

Η Άλις Μάνρο είχε τιμηθεί με το βραβείο Man Booker International το 2009 και εδώ και πολλά χρόνια περιλαμβανόταν μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ καθώς οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η κομψότητα του στυλ της την καθιστούσε μια πολύ σοβαρή υποψήφια. Εκτός από το Man Booker, έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Giller, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά, και τρεις φορές το επίσης καναδέζικο λογοτεχνικό Βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη.

«Οι ιστορίες της εκτυλίσσονται γενικά σε μικρές πόλεις, όπου ο αγώνας των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ύπαρξη καταλήγει συχνά σε προβλήματα σχέσεων και ηθικές συγκρούσεις – ένα θέμα που συνδέεται με διαφορές γενεών ή με αντικρουόμενα σχέδια ζωής», αναφέρει η Ακαδημία.

«Συχνά τα κείμενά της περιγράφουν καθημερινά, αλλά αποφασιστικής σημασίας γεγονότα, που φωτίζουν την περιβάλλουσα ιστορία και επιτρέπουν σαν φλας την εμφάνιση των υπαρξιακών ερωτημάτων», αναφέρει η Ακαδημία.

Η Μάνρο ζει στο Κλίντον, όχι μακριά από το σπίτι της παιδικής ηλικίας της, στο νοτιοδυτικό Οντάριο του Καναδά.

Το 2009 αποκάλυψε πως υποβλήθηκε σε επέμβαση μπαϊπάς στη στεφανιαία και σε θεραπεία για καρκίνο. Δεν συμπαθεί τη δημοσιότητα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις.

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή μαζί της για να της γνωστοποιήσει τη βράβευσή της.

«Άφησα ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή της", είπε ο γραμματέας του σώματος Πέτερ Ένγκλουντ στη σουηδική τηλεόραση. "Μπορεί να ξυπνήσει μαθαίνοντας τα καλά νέα».

«Ελπίζω ότι θα μπορέσει να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη", πρόσθεσε ο Ένγκλουντ. «Είναι 82 ετών και ελπίζω ότι θα τολμήσει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι» για την τελετή της απονομής του βραβείου, στις 10 Δεκεμβρίου.

Μαμά! κέρδισες!

«Ήξερα πως ήμουν ανάμεσα στα φαβορί, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω», δήλωσε η 82χρονη συγγραφέας.
«Είμαι έκπληκτη και πολύ υπερήφανη. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το γεγονός ότι το βραβείο αυτό θα κάνει τόσους Καναδούς να χαρούν», πρόσθεσε η Μάνρο, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκδότη της Ντάγκλας Γκίμπσον.

«Χαίρομαι επίσης για το γεγονός ότι αυτό το βραβείο θα προσελκύσει περισσότερο την προσοχή στην καναδέζικη λογοτεχνία», πρόσθεσε η Μάνρο, πρώτη πολίτης του Καναδά και 13η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η κόρη της ήταν αυτή που την ξύπνησε μέσα στη νύχτα στη Βρετανική Κολομβία (δυτικός Καναδάς) για να της ανακοινώσει την καλή είδηση φωνάζοντας, "Μαμά! κέρδισες!", μετέδωσε το CBC.

Ποια είναι 

Η Άλις Μάνρο γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει εννιά συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στη χώρα της, το «Governor General’s Literary Award». Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο «Rea» για την προσφορά της στο διήγημα. Το βιβλίο της «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει» συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τα φετινά φαβορί

Μεταξύ των φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, η Τζόις Κάρολ Όουτς και ο Φίλιπ Ροθ που έχουν ως βάση τους τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σύρος ποιητής Άδωνι, η Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς από τη Λευκορωσία και ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας. Τον κατάλογο με τα φαβορί για το βραβείο, το οποίο δεν έχει επίσημες λίστες υποψηφίων, συμπλήρωναν τα ονόματα των: Τόμας Πίντσον, Άμος Οζ, Μίλαν Κούντερα, Ουμπέρτο Έκο, Κόρμακ Μακάρθι, Ντον ΝτεΛίλο, Μπομπ Ντίλαν, Τζον Μπάνβιλ και Ισμαήλ Κανταρέ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.