ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή

Τζον Κέρι: Παράνομοι οι ισραηλινοί εποικισμοί

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί «παράνομες» τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τζον Κέρι: Παράνομοι οι ισραηλινοί εποικισμοί

«Θεωρούμε σήμερα, όπως κάναμε πάντα, ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Βασικός στόχος του Κέρι στο ταξίδι αυτό είναι να αποτρέψει την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, καθώς και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι τις σαμποτάρουν.

«Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση, θα έχει και αυτή τα πάνω και τα κάτω της», είπε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων είναι «αποφασισμένες να εργαστούν» για να βρουν μια βιώσιμη λύση.

«Πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία για να δείξουμε στους δύο λαούς ότι η ειρήνη ωφελεί τις οικονομικές ευκαιρίες, την ευημερία και την καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο Κέρι, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν άλλα 75 εκατομμύρια δολάρια στις παλαιστινιακές υποδομές.

Νωρίτερα, στην τρίωρη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Κέρι είχε καλέσει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστει».

Ο Νετανιάχου ωστόσο δήλωσε «ανήσυχος για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων» υποστηρίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να δημιουργούν τεχνητές κρίσεις», μετά την ανακοίνωση, χθες, ενός Παλαιστίνιου αξιωματούχου ότι διακόπτονται οι συνομιλίες λόγω της συνεχιζόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.