ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η ύφεση έχει εξαντλήσει την ελληνική κοινωνία

Ευρωπαϊκά κονδύλια έως 45 δισ. για την ανεργία των νέων

Η Ευρώπη θα επισπεύσει τις προσπάθειες που καταβάλει για να δώσει ένα τέλος στην «απόγνωση» εκατομμυρίων άνεργων νέων, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κλείνοντας σήμερα τη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία διεξήχθη στο Παρίσι. Τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με παρέμβασή του.

Ευρωπαϊκά κονδύλια έως 45 δισ. για την ανεργία των νέων

«Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον μιας γενιάς που έχει επηρεαστεί από τη χρόνια ανεργία», δήλωσε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενεργήσουμε γρήγορα (...) Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα» είναι το τρίπτυχο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σημείωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε πως η απόφαση που ελήφθη είναι ότι «όλες οι χώρες που έχουν καταθέσει (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τα εθνικά σχέδια για το πρόγραμμα "Εγγύηση για τη Νεολαία" θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προβλεπόμενα κονδύλια από την 1η Ιανουαρίου 2014».

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά πλέον 5,6 εκατομμύρια νέους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν «να κινηθούν τάχιστα», επισήμανε, ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του Ιανουαρίου θα αποδεσμευτούν δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εκπαίδευση των νέων.

Στόχος της διάσκεψης ήταν ο συντονισμός των κρατών μελών για την όσο πιο αποτελεσματική, άμεση, απορρόφηση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτό μέσα στην ερχόμενη διετία 2014- 2015. Κατά τις εκτιμήσεις της γαλλικής Προεδρίας τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να φθάσουν συνολικά τα 40- 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του περασμένου Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 5,5 εκατ. ανέργους κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων 3,5 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης.

Ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη είναι 24,1% με την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν τα πρωτεία, καθώς και οι δύο ξεπερνούν το όριο του 55%.

Παρέμβαση Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε κατ’ αρχάς την «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

«Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και«Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, από τον Ιανουάριο του 2014.

Όσον αφορά το νομοθετικό τομέα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

«Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός, «χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους». «Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώ κατέληξε με την αισιοδοξία ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».

Τον πρωθυπουργός συνόδευσε ο υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μέρκελ: Οι επιχειρήσεις δημιουργούν τις θέσεις

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι «αποτελεί εθνική ευθύνη» η αντιμετώπιση και η μείωση της ανεργίας. Αναγνώρισε όμως ότι το «μέλλον της Ευρώπης σχεδιάζεται μέσα από τις προοπτικές που προσφέρουμε στους νέους». Αναφέρθηκε στα «δίκτυα» επαφών ανάμεσα στους υπουργούς που διαμορφώνονται γύρω από την όλη δραστηριότητα για την δημιουργία του νομικού πλαισίου για τις διοικητικές υπηρεσίες, τα δίκτυα ανεύρεσης εργασίας και ενός οδικού χάρτη ώστε να εφαρμοσθούν οι καλύτερες μέθοδοι που έχουν ήδη δοκιμασθεί σε ορισμένες χώρες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τις θέσεις απασχόλησης και όχι η πολιτική», σημείο το οποίο δεν βρήκε σύμφωνη τη Λιθουανή πρόεδρο, η οποία αντιθέτως εκτίμησε «ότι είναι δυνατή η δημιουργία θέσεων εργασίας από τους νέους για τους νέους, εφόσον οι πολιτικοί θέτουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του η νέα αυτή συνάντηση κορυφής για τους νέους ήταν «υψίστης σημασίας» κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΕΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2014.

Σχετική αισιοδοξία για το 2014 εξέφρασαν και οι Ευρωπαίοι πρόεδροι Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να φθάσει το 1%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.