ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική μέρα για τον ΠΟΕ

Παγκόσμια εμπορική συμφωνία αξίας 1 τρις δολαρίων

Σε ένα ιστορικό συμβιβασμό κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατά της διάρκεια της υπουργικής συνόδου του στο Μπαλί της Ινδονησίας εγκρίνοντας την απελευθέρωση του εμπορίου, που είναι η πρώτη συμφωνία στην ιστορία του ΠΟΕ.

Παγκόσμια εμπορική συμφωνία αξίας 1 τρις δολαρίων

«Είμαστε σύμφωνοι», είπε ο ασκών χρέη προέδρου της υπουργικής συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών- μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος Γενικός Διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος », είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Η συμφωνία του Μπαλί , η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, είναι «ένα σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα «νεκρό γράμμα».

Επίσης διασώζει τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία που επετεύχθη θα μπορούσε όπως εκτιμούν οι παράγοντες του ΠΟΕ να προσθέσει το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Μπαρόζο: Πραγματική ώθηση για την οικονομία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Η συμφωνία αυτή δίνει μια πραγματική ώθηση. Τα κέρδη για την παγκόσμια οικονομία μπορεί τα φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η συμφωνία θα είναι μια πραγματική βοήθεια για τους φτωχότερους λαούς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες", τόνισε ο Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κέρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε: «Σώσαμε τον ΠΟΥ χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μπαλί».

«Νιώθω ανακούφιση γιατί σήμερα βλέπω τον ΠΟΥ να βγαίνει από το σκοτάδι και να επιστρέφει στην πολυμερή δράση», τόνισε ο Ντε Γκουχτ.

Μηταράκης: «Πετύχαμε τους στόχους μας»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι η ελληνική αποστολή πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει η ελληνική αποστολή στις εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις, επιτεύχθηκε μία συμφωνία μείζονος σημασίας, η οποία μετά από 12 περίπου χρόνια συνομιλιών χωρίς αποτέλεσμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ κ. Ρομπέρτο Αζεβέντο για τους εξαιρετικούς χειρισμούς που έκανε, για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Κύριο πλεονέκτημα της συμφωνίας αποτελεί η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η οποία στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέπει την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και άρει περιττά εμπόδια» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μηταράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την επίτευξη και των τριών στόχων της ελληνικής αποστολής:

- Ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: θέσαμε το θέμα της αναγνώρισης των ΠΟΠ και των ΠΓΕ τόσο με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Συνόδου, όσο και με σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Ως γνωστόν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ αλλά δεν γίνονται αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο, εκτός όπου επιβάλλονται με εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

- Ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit): Εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδος. Σχετικά υπήρξε, πέρα από το κείμενο του ΠΟΕ και ειδική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασφαλίζουν τις Ελληνικές θέσεις.

- Τέλος, ως προς τα ζητήματα που είχαν θέσει οι αναπτυσσόμενες και οι ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα ως προς το θέμα της δημιουργίας από μέρους τους αποθεμάτων τροφίμων, στο πλαίσιο προγραμμάτων επισιτιστικής ασφάλειας: Οι παραχωρήσεις στις οποίες προβήκαμε ως αναπτυγμένες χώρες συνοδεύτηκαν από ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ότι τα εν λόγω αποθέματα δεν θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά και στρεβλώσεις της αγοράς. Πρόκειται για ρύθμιση που όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν ισορροπημένη και δίκαιη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.