ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστέθηκαν πούρα και πουράκια

Στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση σε τσιγάρα-καπνό

Κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα, έχοντας συμπεριλάβει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πούρα και πουράκια, τα οποία αρχικά είχαν εξαιρεθεί.

Στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση σε τσιγάρα-καπνό

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), επιφέρει αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 5 λεπτά το πακέτο. Η αύξηση στον καπνό υπολογίζεται σε 7 λεπτά για τη συσκευασία των 20 γραμμαρίων. Η αύξηση στα πούρα είναι 1 ευρώ ανά συσκευασία λιανικής πώλησης με τιμή 100 ευρώ.

Με την τροπολογία υλοποιείται η απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία από την αύξηση του φόρου στα προϊόντα καπνού.

Το μέτρο των 25 ευρώ, θα είχε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 45 εκατ. ευρώ ενώ από την αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα, τα έσοδα υπολογίζονται σε 50,7 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία ορίζει ότι αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα ( 1.000 τεμάχια) τσιγάρων και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ επίσης ανά φορολογική μονάδα.

Ο συντελεστής του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων ( στριφτά) και στα άλλα καπνά για κάπνισμα, αυξάνεται από τα 153 στα 156,70 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.

Για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.

Η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από την κατάθεσή τους στη Βουλή, κατά συνέπεια αναμένεται άμεσα η αύξηση της λιανικής τιμής σε τσιγάρα, καπνό, πούρα και πουράκια.

Η τροπολογία επανακατατέθηκε στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.