ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας «φρενάρει» τους μισθούς

«Κόκκινες κάρτες» μοιράζει ο Προβόπουλος

Στην «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας, την τεράστια «δεξαμενή» των ανέργων και την «φτώχεια» που διαρκώς αυξάνεται «ποντάρει» η Τράπεζα της Ελλάδας για να παραμείνουν καθηλωμένοι σε χαμηλά επίπεδα οι μισθοί τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας: Στην έκθεση του διοικητή τονίζεται η ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, ο Γιώργος Προβόπουλος βγάζει όμως και «κόκκινες κάρτες».

«Κόκκινες κάρτες» μοιράζει ο Προβόπουλος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τις ανησυχίες για πιθανή «έκρηξη» των μισθών και ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις ενόψει της …επερχόμενης ανάπτυξης, προσπαθεί να «διασκεδάσει» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος μέσω της έκθεσής του, μιλώντας την «σκληρή γλώσσα» της οικονομίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση «το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων γεννά ανησυχίες ότι όταν ξεκινήσει η ανάπτυξη, θα υπάρχει έλλειψη ατόμων με τις ειδικότητες που απαιτούνται και θα προκληθούν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς. Ωστόσο η ανησυχία αυτή είναι υπερβολική, καθώς η προσφορά εργασίας είναι μεγάλη, όπως φαίνεται τόσο από τον αριθμό των ανέργων όσο και από τον υψηλό αριθμό των μερικών απασχολούμενων, ακόμη και ειδικευμένων, που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες»!!!

Στην ίδια έκθεση περιγράφεται η εκτίναξη του δείκτη κινδύνου σχετικής φτώχειας στο 23,1% το 2012, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στις 28 χώρες της Ε.Ε., σωρευτική ύφεση της τάξεως του 20,4% την τετραετία 2010-2013 και απώλεια 904.200 θέσεων εργασίας από το 2009 έως πέρυσι είναι τρία από τα εφιαλτικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της ΤτΕ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν επίσης τα εξής:

-         Το 34,6% του πληθυσμού (3.795.100 άτομα) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού στη χώρα μας. Πρόκειται για το 4ο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία.

-         Το 50% των φτωχών στην Ελλάδα έχουν εισόδημα κάτω από 4.000 ευρώ ετησίως ανά άτομο.

-         Ο πληθυσμός που διαβιοί σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες τον χρόνο φθάνει τα 1.010.900 άτομα (16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών).

-         Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά περισσότερο από 30% την περίοδο 2010-2013, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ μεταπολεμικά.

Όσον αφορά στους μισθούς, σύμφωνα με την έκθεση, η σωρευτική μείωση των πραγματικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών έφθασε το 25,2% μεταξύ 2010-2013. Το «ψαλίδισμα» των αποδοχών των εργαζομένων θα συνεχιστεί φέτος σε ποσοστό 1,5%, μετά τη συρρίκνωσή τους κατά 6,6% το 2012 και 7,4% το 2013.

Κατά τα άλλα ο διοικητής τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, στο πλαίσιο της οποίας θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 4,642 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι το 2014 θα αποτελέσει αφετηρία ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί το κοινωνικοπολιτικό κλίμα και θα επιδειχθεί συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Οσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, διαβεβαιώνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι σήμερα ισχυρότερα και οι καταθέσεις ασφαλείς.

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και του 2016 χρειάζονται αντιστοίχως πρόσθετα μέτρα ύψους 1,877 δισ. ευρώ και 2,765 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Προσθέτει δε ότι «τα μέτρα αυτά αναµένεται να περιληφθούν στο αναθεωρηµένο Μεσοπρόθεσμο 2014-2017».

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι πρέπει «χωρίς καθυστέρηση να πάμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης».

Στις 234 σελίδες της έκθεσης περιλαμβάνονται αρκετές «κόκκινες κάρτες» για σειρά προβλημάτων και «ατολμιών», όπως:

1.      Η αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής οδηγεί συνήθως στην επιβολή πρόσθετων φόρων στους ήδη συνεπείς φορολογουμένους. Αν η Ελλάδα πετύχαινε τους μέσους όρους των χωρών του ΟΟΣΑ για τη φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τα δημόσια έσοδα θα ήταν υψηλότερα κατά 6% του ΑΕΠ και θα υπερκαλυπτόταν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2016. Ο κ. Προβόπουλος ζητά μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

2.      Η ακίνητη περιουσία υφίσταται «τεχνητή υπερφορολόγηση», λόγω της στρέβλωσης που προκαλούν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες.

3.      Παρατηρούνται διστακτικότητες, καθυστερήσεις και ατολμία στο μεταρρυθμιστικό πεδίο.

4.      Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

5.      «Η ταυτόχρονη επιβολή του φόρου υπεραξίας και η ύπαρξη του φόρου συναλλαγών ύψους 0,2% δημιουργούν κινδύνους όσον αφορά την επίδραση στη συναλλακτική κίνηση».

6.      «Η μη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε ορισμένες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου δημιουργεί προβλήματα ισονομίας και στερεί προϋπολογισμένους πόρους από το πρόγραμμα προσαρμογής».

7.      Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μη συνεχιστεί η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.