ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμοι φόροι και κρυφά μέτρα

Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας με την τρόικα

Τα δύσκολα δεν πέρασαν για την Κυβέρνηση με την συμφωνία και την αναχώρηση της τρόικα: Αντιθέτως μόλις τώρα άρχισαν, καθώς το «πακέτο» των συμφωνηθέντων παρεμβάσεων ενδεχομένως να περάσει από την Βουλή σε ένα νομοσχέδιο, την ώρα που τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας αρχίζουν και αποκαλύπτονται.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε συνεχείς επαφές βρίσκονται Αθήνα και δανειστές για την ολοκλήρωση του MOU, ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή email ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ για να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκθέσεις προόδου προς το Εurogroup της 1ης Απριλίου και  προς το ΔΣ του ΔΝΤ.

Για να εισπράξει, όμως, το ελληνικό Κράτος τις δόσεις των 10,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε και τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα πρέπει μέχρι την Πρωταπριλιά να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους που θα περιλαμβάνουν όλα τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, ώστε το άτυπο Eurogroup της Αθήνας να εγκρίνει την καταβολή των δόσεων.

Η Κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει «μάχη» για να περάσει το «πακέτο» των αλλαγών από την Βουλή και δεν αποκλείεται τελικά τα μέτρα που «έκλεισαν» μετά από διαπραγμάτευση 178 ημερών να περιληφθούν σε ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα.

Το Μαξίμου πάντως είναι αυτό που θα λάβει τις αποφάσεις και η συμφωνία ίσως «σπάσει» σε 3 νομοσχέδια.

Όσο περνούν όμως οι ημέρες βγαίνουν στην επιφάνεια και οι «κρυφές συμφωνίες» που έκανε η Αθήνα και η τρόικα, συμφωνίες που θα δυσκολέψουν το έργο της στην Βουλή.

Πάντως, όπως αποκάλυψε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «θα αποφασιστεί το φθινόπωρο, εάν η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει και το 2016 και ανάλογα με τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό», αποτυπώνοντας έτσι την διάθεση της Αθήνας να «μπλοκάρει» ακόμη και ήδη ληφθείσες αποφάσεις.

Με φόντο ωστόσο τις αποφάσεις για τους ένστολους που μπορεί να κοστίσουν για τα ταμεία σχεδόν 500 εκατ. ευρώ -μόνον για φέτος- δεν έχουν αποκλειστεί «ισοδύναμα» μέτρα.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να «οπλίσει» τους βουλευτές της με επιχειρήματα ενόψει των ψηφοφοριών, αλλά και τις εκλογικής μάχης, σχεδιάζοντας την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ειδικότερα:

-         Για τους ένστολους θα χορηγηθούν άπαξ 500 ευρώ ανά άτομο, χωρίς το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ως όριο για τους δικαιούχους, καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, αλλά, όπως  διευκρίνισε μέλος της επιτροπής, θα υπάρξει «ανοχή» στην περίπτωση υπέρβασης τού ορίου κατά 40- 50 ευρώ.

-         Δυσκολότερη περίπτωση είναι, από την άλλη πλευρά, ο καθορισμός των υπόλοιπων δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος», καθώς αναμένεται να υπάρξει συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί δεν θα μπορεί να υπερβεί το κονδύλι των περίπου 470- 475 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο ποσό, αφορά στους ένστολους). Το ελάχιστο ποσό για τους αδύναμους (πλην ένστολων) θα είναι στην περιοχή των 500 ευρώ (ενδεχομένως λίγο πιο κάτω), ενώ σε καμία περίπτωση- ακόμα και με τη κλιμάκωση λόγω παιδιών- δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα αυτά, τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται μεταξύ 7.000 ευρώ και 10.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.