ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της Αθήνας και των Ευρωπαίων για το χρέος

Ελλάδα… όπως Ιαπωνία!

Με το Ιαπωνικό «μοντέλο» η Αθήνα «χρυσώνει το χάπι» της κάθετης άρνησης -κυρίως- του Βερολίνου να τεθεί επί τάπητος ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως μόνη λύση είναι η επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων και μια ριζική μείωση των χρεολυσίων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωνε στις Βρυξέλλες πως θα ήταν ικανοποιημένος «με το να μειώσουμε τις ετήσιες ανάγκες –χρεολύσια και τόκους μαζί- κατά περίπου το ήμισυ. Κυρίως από το χρεολύσια θα επέλθει εξοικονόμηση. Από το 2022 και μετά γιατί μέχρι τότε δεν έχουμε ανάγκες». Και συμπλήρωνε «το κούρεμα είναι default, δεν συμφέρει την Ελλάδα σήμερα να μιλάμε για default όταν βγαίνουμε στις αγορές. Είναι λάθος αυτές οι δηλώσεις περί κουρέματος. Default όταν βγαίνεις σε αγορές είναι αυτοκτονία. Είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια. Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις το χρέος χωρίς να κάνεις default».

Αυτές οι δηλώσεις αναδεικνύουν την επίσημη γραμμή της Αθήνας όσον αφορά στις διευκολύνσεις που θέλει να λάβει από τους ευρωπαίους εταίρους: Διευκολύνσεις στην εξόφληση του χρέους που ευθυγραμμίζονται με τις επιθυμίες του Βερολίνου. Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγώντας την τοποθέτηση αυτή αναφέρθηκε στο … ιαπωνικό ζήτημα: «Έχετε προσέξει ότι το χρέος στην Ιαπωνία είναι 250%; Ασχολείται κανένας; Γιατί: Υπάρχει η… ιαπωνοποίηση του ελληνικού χρέους σήμερα. Το ελληνικό χρέος κρατιέται από κυβερνήσεις και από κεντρικές τράπεζες. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Δεν είναι εκτεθειμένο σε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Έχει ιαπωνοποιηθεί το ελληνικό χρέος σήμερα. Στην Ελλάδα το έχουν ξένα κράτη».

Και υπενθύμισε την περίπτωση της Αγγλίας: «Μην ξεχνάτε ότι η Αγγλία την τελευταία χρονιά του Μπλερ εξόφλησε τα δάνεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου. Έτσι γίνεται σήμερα η δουλειά, εάν δεν θες να κάνεις default. Σε παρούσα αξία είναι μεγάλη μείωση. Αυτό έχει σημασία. Δεν είναι φετίχ το 120%. Φετίχ είναι να μειώσεις τις ετήσιες χρεολυσιακές σου ανάγκες όσο περισσότερο γίνεται. Άρα θες όσο μεγαλύτερη επέκταση των ωριμάνσεων γίνεται και όσο μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου γίνεται».

Αναφορά στο ελληνικό ζήτημα έκανε σε έκθεσή της η Citibank που επισημαίνει πως «μετά τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν επισήμως οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως το θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα, κυρίως για τους πολίτες των χωρών - πιστωτών.

Για τον λόγο αυτό, το θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από τον επόμενο μήνα και, σύμφωνα με την πάγια θέση της Citigroup, συμφωνία δεν αναμένεται να υπάρξει πριν τα τέλη του 2014.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.