ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι στόχοι μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Η επόμενη μέρα στο ΤΧΣ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση του ΤΧΣ.

Η ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες, αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο του ΤΧΣ μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε. Το ΤΧΣ θα επιδιώξει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργεί η διαφαινόμενη επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το ταμείο ήδη εξετάζει τις εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου να αξιοποιηθούν ταχύτερα οι μετοχές που βρίσκονται δεσμευμένες στο πλαίσιο των warrants.

Αν ολοκληρωθεί η επιστροφή των συστημικών τραπεζών στους ιδιώτες τότε το ΤΧΣ θα μπορέσει να επιστρέψει νωρίτερα μέρος των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Εν τω μεταξύ, διάχυτη ικανοποίηση επικρατεί μετά την εξαιρετική επιτυχία των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 5,8 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το σύνολο των αυξήσεων καλύφθηκε από ιδιώτες, ενώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, του περασμένου καλοκαιριού, η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφώθηκε μόλις στο 10%. Το ΤΧΣ είχε τοποθετήσει περίπου 25 δισ. ευρώ και οι ιδιώτες επενδυτές 3 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ ήδη ανακτά το σύνολο των κεφαλαίων που διέθεσε στην Alpha (3,96 δισ.) και την Πειραιώς (6,8 δισ. ευρώ) καθώς και σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που διέθεσε στην Εθνική και την Eurobank.

Σήμερα η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες φτάνει τα 15 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν τα 11,5 δισ. ευρώ που διατηρείται ως κεφαλαιακό απόθεμα τότε το ΤΧΣ μπορεί να επιστρέψει στο Δημόσιο σε σχετικά σύντομο χρόνο πάνω από 26 δισ. ευρώ.

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΧΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Μετά την ΑΜΚ

Πριν την ΑΜΚ

Eurobank

35,4%

95,2%

Εθνική Τράπεζα

57,2%

84,4%

Τράπεζα Πειραιώς

67,3%

81,0%

Alpha Bank

69,9%

83,7%

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.