ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προεκλογικό κλίμα

Ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο-Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Με ψήφους 150 έναντι 119, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 269 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή, ήταν η τελευταία πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Στουρνάρας

Για οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους με μέτρα ελάφρυνσής του, που θα ληφθούν τον Οκτώβριο, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό είναι το τελευταίο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, που θα διαψεύσει τις γραφικές ιερεμιάδες της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, τονίζοντας πως το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου εξετάζει φέτος 1000 περιπτώσεις περισσότερες από πέρσι, ενώ επικαλέστηκε, επίσης, πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται συνεχώς επί πέντε μήνες.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αποτελεί φορέα των πλέον οπισθοδρομικών αντιλήψεων και πως «η μεσσιανική πολιτική ρητορεία είναι ξεπερασμένη και οι θιασώτες της δεν έχουν πολιτικό μέλλον».

Σημείωσε, ακόμα, χαρακτηριστικά πως «από τα πιο παράδοξα πράγματα που ακούστηκαν σήμερα από τον κύριο Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα Ελλάδα. Ποια νέα Ελλάδα; Με Ειδικά Δικαστήρια, όπως είπε ο κύριος Τσίπρας, με κρεμάλες, όπως ανέφερε ο κύριος Παναγούλης το πρωί και από κάτω να χειροκροτούν «φερέλπιδες» νέοι όπως ο συνδικαλιστής κύριος Φωτόπουλος με το «θεάρεστο» έργο; Νέα Ελλάδα με παλιά δραχμή, όπως στελέχη σας έχουν πει, με μονομερή χρεοκοπία και με καινούρια «οραματικά» συνθήματα όπως «έξω από την ιμπεριαλιστική Ευρώπη»; Νέα Ελλάδα, όπου η οικονομία είναι το κράτος και ο κρατισμός είναι η οικονομία; Νέα Ελλάδα όπου απειλούνται επενδυτές, διώχνονται οι επενδύσεις και απειλούνται με φυλάκιση δημόσιοι λειτουργοί; Αυτή είναι η νέα Ελλάδα;».

Τσίπρας

Κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, κατ' αντιστοιχία με ό,τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2012, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης: «Τα έχετε κάνει όλα. Και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά. Δεν μπορείτε σήμερα να το παρουσιάζετε ως το καινούργιο. Είστε το παλιό που καταρρέει. Είστε οι εκφραστές της παλιάς Ελλάδας.

Και η παλιά Ελλάδα είναι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που κυβέρνησε δεκαετίες τον τόπο και διαχειρίστηκε την κρίση με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε. Θα τολμούσα να πω ότι παλιά Ελλάδα είναι τα κόμματά σας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά εκπρόσωποι της παλιάς Ελλάδας είναι και οι ίδιοι οι αρχηγοί σας. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Η Νέα Ελλάδα, η Ελλάδα για την οποία αξίζει κανείς να αγωνιστεί, η Ελλάδα για την οποία αξίζει να αγωνιστούμε μαζί με το λαό δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με το παλιό. Με το παλιό που σήμερα διαλύει τη χώρα, καταστρέφει το λαό, διαλύει και καταστρέφει πριν οριστικά καταρρεύσει και αυτό».

Σταϊκούρας

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα Ελλάδα- αλλά ποιες ήταν οι προβλέψεις του για τη σημερινή; Δεν έλεγε πως θα χρειαστεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, νέα μέτρα λιτότητας και πέρσι και φέτος, ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές; Στη σημερινή Ελλάδα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν» απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η νέα Ελλάδα του κ. Τσίπρα θα διώχνει επενδύσεις και επενδυτές; Θα επανακρατικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις -και τις ζημιογόνες; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος, θα διώξει την επιχειρηματικότητα; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας, του τέλματος. Εμείς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Βήμα- βήμα, οδηγούμε τη χώρα στο αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Κουβέλης

Επίθεση, τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης καταλογίζοντας εικονικές ωραιοποιήσεις από την μια πλευρά και καταστροφολογία από την άλλη.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η «πολιτική δεν ασκείται με εκβιασμούς» και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν τη Δημοκρατική Αριστερά για να μπορέσει να συμβάλλει σε μια προοδευτική κατεύθυνση της χώρας. «Η Προοδευτική Συνεργασία χρειάζεται δύναμη για να συμβάλλει σε προοδευτικές λύσεις για τη χώρα! Χρειάζεται δύναμη για να δώσει λύσεις προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών», πρόσθεσε.

«"Success story" με την ανεργία στο 30% και την ανεργία των νέων στο 60% δεν υπάρχει. Εξ ίσου όμως λανθασμένη είναι και μια περιγραφή, που με δογματικό τρόπο καταστροφολογεί, υποτιμώντας τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Υποτιμώντας το ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά και τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες τις χώρας», σημείωσε.

«Η χώρα, στο σημείο που βρίσκεται, έχει ανάγκη, για να αντέξει κοινωνικά και πολιτικά, να αλλάξουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Να αποκτήσουν προοδευτικό περιεχόμενο», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Καμμένος

Σχέδιο παράδοσης στρατηγικών τομέων της χώρας κατήγγειλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την κυβερνητική πολιτική, κατηγορώντας τους για απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαγγέλλει κάθε χρόνο μια Ελλάδα η οποία δεν υπάρχει: «Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές βλέπουμε τον πρωθυπουργό σε ένα τηλεοπτικό σποτ να παρουσιάζει στον ελληνικό λαό την Ελλάδα που εκείνος φαντάζεται. Μιλά για ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και δεν την λέμε μόνο εμείς, την ζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Έξι χιλιάδες αυτοκτονίες, δύο εκατομμύρια άνεργοι, τρία εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες ανασφάλιστοι».

Ο Πάνος Καμμένος αφού ζήτησε «στάση πληρωμών για ένα δάνειο που ποτέ δεν πήραμε» πρότεινε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο για δύο χρόνια στους αγρότες για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Παπαρήγα

Νέα μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πέραν της γενικής αντιλαϊκής και αντεργατικής του κατεύθυνσης, τόνισε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ταυτοχρόνως καταλόγισε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδίδονται σε μια «αποκρουστική αντιπαράθεση» ενόψει εκλογών.

«Κόντρα σε όλα αυτά που λέγονταν και τις διαφημίσεις που έγιναν, το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει 3 δισ. αντεργατικά μέτρα, 4 δισ. έμμεσους φόρους και 6 δισ. μέτρα από προηγούμενες αποφάσεις» τόνισε, δηλώνοντας τη ριζική αντίθεση του κόμματός της και με τα οριζόντια και τα κάθετα μέτρα ως εξίσου αντιλαϊκά.

Η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και σε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει αποκρουστική μορφή ενόψει εκλογών, προσθέτοντας:«Θανάσιμοι αντίπαλοι είναι όσον αφορά τη διεκδίκηση της κυβέρνησης. Πόσο θανάσιμοι αντίπαλοι, όμως, είστε όσον αφορά το αν πρέπει να είναι μέσα στην ΕΕ, αν πρέπει να είναι μέσα στον στρατιωτικό βραχίονα της Ένωσης;».

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στους εκφραστές του παλιού και του νέου, προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Τη συζήτηση αξιοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι έρχονται νέα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.