ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ

Στην Εθνική η σκυτάλη των αυξήσεων

Μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Την Παρασκευή 9 Μαΐου κλείνει το βιβλίο προσφορών.

Η Εθνική Τράπεζα παίρνει τη σκυτάλη των αυξήσεων κεφαλαίου. Μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 10 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ τις επόμενες ημέρες επιτελείο της τράπεζας θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την παρουσίαση της αύξησης και των σχεδίων της Εθνικής στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 120 συναντήσεις με θεσμικά χαρτοφυλάκια και στελέχη της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλο. Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών.

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε το σύνολο της έκδοσης να διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους επενδυτές, καθώς αν πραγματοποιούνταν προσφορά και σε Έλληνες επενδυτές θα έπρεπε να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα της αύξησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαΐου θα «κλείσει» το βιβλίο προσφορών, ενώ θα ανοίξει 1 ή 2 ημέρες πριν. Στη συνέχεια την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 10 Μαΐου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών, και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Στελέχη του ομίλου εκτιμούν ότι η μεγάλη ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην πρόσφατη ομολογιακή έκδοση της τράπεζας αποτελεί έναν εξαιρετικά θετικό προάγγελο για την έκβαση και της αύξησης κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής ύψους 750 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.