ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τη λιτότητα

Πολλά από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία είχε εγγράψει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας στον προυπολογισμό του 2014, ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Το ανώτατο αυτό δικαστήριο απέρριψε τα τρία από τα τέσσερα μέτρα εναντίον των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση, όπως οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θα επιβάλλονταν σε όσους έχουν αποδοχές υψηλότερες από 675 ευρώ.

Η απόφαση των δικαστών σε ό,τι αφορά το μέτρο αυτό ειδικά πάντως δεν έχει «αναδρομική» ισχύ, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΔ Ζουακίμ Σόουζα Ριμπέιρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι δικαστές απέρριψαν επίσης ένα μέτρο που προέβλεπε κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας αντίστοιχα και ένα μέτρο που αφορούσε την επιβολή όρων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πάντως δεν ακύρωσε το μέτρο το οποίο προέβλεπε την επιβολή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.

Η Πορτογαλία, αν και τυπικά εξήλθε από το πρόγραμμα της τρόικας στις 17 Μαΐου, είναι δεσμευμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και λιτότητας που εφαρμόζει.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.