ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κομβική για τις εξελίξεις η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας»

Περιμένοντας τα νέα από το Παρίσι...

Την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας αναμένουν στην Κουμουνδούρου, θεωρώντας πως αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να οδηγείται είτε σε παράταση του παρόντος Μνημονίου, είτε σε μία σκληρή συμφωνία με επώδυνα μέτρα, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.  

Η εικόνα εμπλοκής που εμφάνιζε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα την περασμένη εβδομάδα είχε ανησυχήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβήθηκαν μήπως η κυβέρνηση αλλάξει άρδην τον στρατηγικό σχεδιασμό της και προχωρήσει σε προεδρική εκλογή ή πρόωρες εκλογές σε περιβάλλον -έστω ελεγχόμενης- έντασης με τους δανειστές.

Ωστόσο, η πολιτική απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου να κλείσουν την τελευταία αξιολόγηση και να αποσπάσουν και την συμφωνία για την «επόμενη μέρα» διασφαλίζει ότι και ο πολιτικός σχεδιασμός της Κουμουνδούρου παραμένει περίπου ίδιος, όπως τον είχε χαράξει.

Αυτοδυναμία και νέο Μνημόνιο

Σε κάθε περίπτωση, οι καρποί της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται από χθες στο Παρίσι αφορούν την Κουμουνδούρου όσο αφορούν και την κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις» την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς μπορεί η Κουμουνδούρου να την... βρει μπροστά της. Για παράδειγμα, αν υπερισχύσει το σενάριο ολιγόμηνης παράτασης του παρόντος Μνημονίου, τότε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραλάβει τη χώρα εντός «μνημονιακής» επιτήρησης, κάτι που αλλάζει άρδην τον σχεδιασμό που είχε εκπονήσει η Κουμουνδούρου -και προέβλεπε ότι το Μνημόνιο, με την παρούσα μορφή του, θα είχε τελειώσει ως τις εκλογές που μπορεί να γίνουν τον Μάρτιο, αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο περιπλέκει τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα υπάρχει εν ισχύι μία επίσημη επιτήρηση, που θα απαιτεί από την μελλοντική κυβέρνηση είτε περισσότερα περιθώρια ευελιξίας, είτε θα τη φέρει πιο κοντά σε μία -ανεπιθύμητη απ' όλες τις πλευρές- ρήξη με τους δανειστές.

Πάντως, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (περί αποδοχής, εκ μέρους της κυβέρνησης, πολύ σκληρών μέτρων, όπως αλλαγές στο Ασφαλιστικό, πρόσθετους φόρους κ.α.) «υποψιάζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ και για ένα άλλο, επιθυμητό για τους ίδιους σενάριο: να αναγκαστεί το Μαξίμου να περάσει πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα, μετά να ξεκινήσει η διαδικασία προεδρικής εκλογής, να προκληθούν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκκινήσει την προεκλογική εκστρατεία από καλύτερη αφετηρία, αφού η κυβέρνηση θα έχει υποστεί πρόσθετη φθορά, λόγω των νέων μέτρων. «Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η αυτοδυναμία θα έρθει ακόμη πιο κοντά», εκτιμά ανώτατος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το σενάριο να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη έστω και των... μισών μέτρων απ' αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας...

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.