ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά δάνεια

Τι λένε οι τράπεζες για τη ρύθμιση για τα «κόκκινα»

Η διαφορά μεταξύ κουρέματος - παγώματος μέρους του δανείου...

Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται διευκρινίζουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση από την τράπεζα της τρέχουσας αξίας ενός ακινήτου και αν διαπιστωθεί ότι η αξία του είναι μικρότερη από την αξία του δανείου τότε η διαφορά θα «παγώσει». Δηλαδή το τμήμα αυτό για ένα διάστημα 10 – 15 χρόνων δεν θα αποπληρώνεται, ούτε θα επιβαρύνεται με τόκους. Μετά την παρέλευση της 15ετίας θα γίνεται νέα αξιολόγηση και αν η αξία του ακινήτου έχει αυξηθεί και καλύπτει την αξία του δανείου τότε το τμήμα του δανείου που είχε «παγώσει» θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και οι δανειολήπτες θα πρέπει να το αποπληρώσουν. Αν όμως η αξία του ακινήτου παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα του ύψους του δανείου, τότε η διαφορά θα διαγραφή.

Αν και έγινε πολύ λόγος για το «πάγωμα» του 30% της αξίας ενός στεγαστικού δανείου στελέχη τραπεζών διευκρινίζουν ότι το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό και δεν ισχύει για όλους. Έτσι αν μετά την εκτίμηση του ακινήτου προκύψει ότι η σημερινή αξία του είναι κατά 20% χαμηλότερη της αξίας του δανείου τότε το τμήμα αυτό θα παγώσει. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη π.χ. 10% ή μεγαλύτερη, δηλαδή, 30% ή και 40%. Το τμήμα του δανείου που μπορεί να μπει στον «πάγο» εξαρτάται από το ύψος της διαφοράς κάτι που θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

Παράδειγμα: Δανειολήπτης που έχει λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ για την αγορά διαμερίσματος και σήμερα αδυνατεί να το αποπληρώσει. Με την προωθούμενη ρύθμιση η τράπεζα θα αξιολογεί την αξία του ακινήτου και αν για παράδειγμα σήμερα είναι στα 110.000 ευρώ τότε τα 40.000 ευρώ θα «παγώσουν». Ο δανειολήπτης θα πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειο για τα 110.000 ευρώ. Έτσι η μηνιαία δόση για την εξυπηρέτηση του δανείου από περίπου 500 ευρώ που ήταν πριν τη ρύθμιση θα περιοριστεί στα 365 ευρώ. Μετά από 15 χρόνια θα γίνει νέα αξιολόγηση της αξίας του ακινήτου. Αν η αξία του έχει ενισχυθεί π.χ. έχει φτάσει τα 160.000 ευρώ τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποπληρώσει και τα 40.000 ευρώ που είχαν «παγώσει». Αν όμως η αξία παραμείνει και μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα τότε τα 40.000 ευρώ θα διαγραφούν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.