ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Σήμερα αποφασίζει η Attica Bank την αύξηση κεφαλαίου

Δεν έχουν βρεθεί στρατηγικοί επενδυτές - Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της τράπεζας.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Attica Bank μετά από δυο αναβολές της διαδικασίας. Η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους όρους της αύξησης κεφαλαίους και η σχετική πρόταση της είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί καθώς το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει περίπου το 51% των μετοχών.

Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν νέα στο θέμα της εύρεσης στρατηγικών επενδυτών. To βασικό σχέδιο της διοίκησης είναι να πραγματοποιηθεί η αύξηση με πυρήνα το ΤΣΜΕΔΕ και τα υπόλοιπα λεφτά να αναζητηθούν από την αγορά και άλλους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία 24ώρα, με την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το φάσμα πρόωρων εκλογών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 12,78%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 16,62% (!) απώλειες που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της κεφαλαιαγοράς. Η πτώση της μετοχής της Attica Bank ξεπέρασε το 26% και το γενικότερο κλίμα δημιουργεί ισχυρές αμφιβολίες όχι για το αν θα βρεθούν ξένοι επενδυτές αλλά για το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου, ύψους 434 εκατ. ευρώ, με όρους αγοράς.

Η διοίκηση της τράπεζας πάντως διατηρεί την αισιοδοξία της για την μεγάλη πρόκληση της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα αποτελέσματα του stress test της ΤτΕ. «Το σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών το οποίο έχει υποβληθεί έχει ως κύριους άξονες κατά κύριο λόγο την άμεση ενίσχυση των Ιδίων Κεφαλαίων και την είσοδο νέων επενδυτών, καθώς και τη δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων, την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων. Η διαδικασία για τη λήψη απόφασης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο» σημειώνει η τράπεζα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.