ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικό moratorium τεσσάρων μηνών

Στήριξη με... αστερίσκους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αναπνοή τεσσάρων μηνών παίρνει η κυβέρνηση ως προς το καυτό εσωκομματικό μέτωπο, καθώς παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις και τις πολλές ενστάσεις που διατυπώθηκαν χθες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος έδωσαν... νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τους 4 μήνες που διαρκεί η συμφωνία-γέφυρα με τους δανειστές.

Επί της ουσίας, μεταξύ Μαξίμου-βουλευτών συμφωνήθηκε ένα 4μηνο moratorium, προκειμένου η κυβέρνηση να ασχοληθεί απερίσπαστη με την πολιτική της και να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κατά πολλούς, ο πρωθυπουργός τελεί «υπό προθεσμία», σε περίπτωση που οι δανειστές επιλέξουν στην διαπραγμάτευση του Ιουνίου να δείξουν σκληρότερο πρόσωπο και να «δέσουν» τη χώρα σε νέο Μνημόνιο... διαρκείας.

«Συμφωνία κορυφής» Τσίπρα-Λαφαζάνη

Οι άγριες διαθέσεις των βουλευτών φάνηκαν από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία ήταν μαραθώνια καθώς ξεκίνησε χθες στις 10.20 το πρωί και συνεχίστηκε ως... αργά χθες το βράδυ. Μάλιστα, πήραν τον λόγο περισσότεροι από 140 βουλευτές -από τους 149 που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ οι «λαφαζανικοί» άσκησαν σκληρή κριτική, με ορισμένους να ζητούν ακόμη και εκλογές ή προσφυγή της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα.

Πάντως, τον τόνο του μείζονος εσωκομματικού συμβιβασμού έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς αφού πρώτα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την συμφωνία, στη συνέχεια διευκρίνισε με σαφήνεια πως η κριτική του δεν σημαίνει ότι αμφισβητεί την κυβέρνηση. «Δεν υπήρχε προετοιμασία, δεν υπήρχε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πώς θα πάμε στη συμφωνία», είπε ενοχλημένος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ στοχοποιώντας τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, παρατήρησε ότι η επιστολή του «δεν θυμίζει τη δική μας γλώσσα, αλλά αυτή των δανειστών». Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι ασκεί κριτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητεί την σταθερότητα της κυβέρνησης: «Αυτά τα λέω για να δούμε πως θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα», φέρεται ειπών ο κ. Λαφαζάνης.

Πάντως, οι τόνοι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν, όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πετάξει το γάντι στους βουλευτές και τους ρώτησε αν υπάρχει κανείς ανάμεσά τους που σκέφτεται να καταψηφίσει τη συμφωνία -χωρίς, όμως, να πάρει σχετική απάντηση. «Θέλω να τοποθετηθείτε εδώ αν είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Αν κάποιος σκέφτεται να καταψηφίσει, να το πει τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θέτοντας τους συμπολιτευόμενους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις

Πάντως, μπορεί να επιτεύχθηκε εσωκομματικό moratorium τεσσάρων μηνών στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εσωστρέφεια και η μουρμούρα τελείωσαν χθες. Αντιθέτως, οι συνεδριάσεις των πολιτικών οργάνων του κόμματος συνεχίζονται, καθώς έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εξ αναβολής συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και για το ερχόμενο σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όλα αυτά, την ώρα που κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πραγματική οικονομία και τις «μαύρες τρύπες» στα δημόσια έσοδα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, υπονοώντας πως σε αυτή τη φάση, ο εσωκομματικός διάλογος δεν μπορεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα του κυβερνώντος κόμματος...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.