ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα

Πιέσεις για την πώληση της Finansbank

Τα ξένα μέλη του ΤΧΣ πιέζουν για την πώληση του συνόλου των μετοχών της τουρκικής Finansbank – Δεν συμφωνεί η κ. Σακελλαρίου.

Την πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank ζητούν μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η τελική απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί -πιθανότατα- την επόμενη εβδομάδα ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος η συζήτηση να γίνει ερήμην του Ελληνικού Δημοσίου καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ορίσει ακόμα νέο εκπρόσωπο στο Ταμείο. Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχει παραιτηθεί μετά την αλλαγή κυβέρνησης και δεν έχει αντικατασταθεί.

Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΤΧΣ -που αποτελείται από την διευθύνουσα σύμβουλο κ. Αναστασία Σακελλαρίου, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Κουτσό και τον κ. Αναστάσιο Γάγαλη- στην εισήγησή του προς το Γενικό Συμβούλιο προτείνει να πωληθούν σταδιακά δυο πακέτα μετοχών της Finansbank με την ΕΤΕ να διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών. Αναλυτικά προτείνει να υλοποιηθεί η σχετική συμφωνία της διοίκησης της τράπεζας με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει την πώληση το επόμενο διάστημα ποσοστού έως 26% των μετοχών της Finansbank σε επενδυτές ενώ σε δεύτερο χρόνο να διατεθεί επιπλέον 20%. Την διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική υποστηρίζει σθεναρά η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Α. Σακελλαρίου θεωρώντας ότι έτσι μεγιστοποιείται η αξία της Εθνικής Τράπεζας, προς όφελος των μετόχων και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Γενικό Συμβούλιο όπου περίπου τα μισά μέλη -ουσιαστικά οι ξένοι τεχνοκράτες που μετέχουν στο ΤΧΣ- έχουν διαφορετική γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ (το γενικό συμβούλιο αποτελείται από εννέα μέλη εκ των οποίων οι 5 είναι Έλληνες και 4 ξένοι τεχνοκράτες), με βασικό εκφραστή τον κ. Πιερ Μαριάνι, επιμένουν ότι η Εθνική πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank, για να ενισχύσει την κεφαλαιακής της βάση. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους στη σημερινή κατάσταση και με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα η Εθνική δεν πρέπει και δεν μπορεί να διατηρεί μια τόσο μεγάλη επένδυση στην Τουρκία. Θεωρούν ότι με την πώληση της Finansbank η ΕΤΕ θα ενισχύσει καθοριστικά την κεφαλαιακή της βάση και θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις της εσωτερικής αγοράς. Ο κίνδυνος ακύρωσης της διαδικασίας αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενισχύει τις πιέσεις καθώς τα κεφάλαια από την αξιοποίηση του Αστέρα έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και σε περίπτωση οριστικής ακύρωσης της διαδικασίας τότε η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να τα αναπληρώσει με άλλες ενέργειες.

Κύκλοι της Εθνική Τράπεζας, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην ανατροπή της σχετικής συμφωνίας που υπάρχει με την Κομισιόν. Υπογραμμίζουν ότι η πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank, οδηγεί σε απώλεια αξίας για τους μετόχους της τράπεζας και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από καμία οικονομική λογική. Όπως σχολιάζουν μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε μόνο ζημιά στο μέτοχο και αποδίδουν τις σχετικές πιέσεις είτε σε ιδεοληψίες είτε σε σκοπιμότητες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.