ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι

Ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης πρόσωπο «κλειδί» στα σκάνδαλα εξοπλισμών και Siemens

Υπόλογος ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών βρίσκεται πρόσωπο «κλειδί» ο οποίος φέρεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε υποθέσεις δωροδοκιών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τον Ελβετό, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος ήταν καταζητούμενος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης, εδώ και πολύ καιρό για την εμπλοκή του, ως τραπεζικό στέλεχος, σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Πρόσφατα παραπέμφθηκε να δικαστεί από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση της Siemens.

Ο Ζαν Κλoντ Όσβαλντ ως τραπεζικό στέλεχος εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι. Ήδη έχει οδηγηθεί ενώπιον δυο ανακριτών που ερευνούν μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 17:32 06/04/2015

    Απόσπασμα από την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου στον τότε πρωθυπουργό:

    Αθήνα, 10/7/2008

    (…)Το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και τα προηγούμενα, ακόμα συγκαλυπτόμενα, σκάνδαλα, όπως των ομολόγων, είναι σκάνδαλα διαφθοράς κρατικών λειτουργών και αφορούν δημόσιες συμβάσεις, προμήθειες, διαχείριση δημοσίου χρήματος, ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών.

    Έχω τονίσει ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συνολική θεσμική παρέμβαση, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

    Πρώτα από όλα όμως, η αντιμετώπιση του σκανδάλου της Siemens προϋποθέτει άμεση διαλεύκανση όλων των πτυχών και της δράσης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Άλλος αποτελεσματικός δρόμος από την Εξεταστική Επιτροπή δεν υπάρχει. Όποιος την αρνείται, συγκαλύπτει. Όποιος αντί του σήμερα ομιλεί αόριστα για το μέλλον, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, ο οποίος μέρα με τη μέρα, βλέπει τα προβλήματά του να οξύνονται και την κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με την συγκάλυψη ευθυνών. Με τη στάση της Κυβέρνησής σας σέρνετε στο τέλμα όλο το πολιτικό σύστημα.

    Δεν μπορεί η υπόθεση Siemens να είναι ανοιχτή, αλλά η Βουλή κλειστή. Δεν μπορεί να ασχολούνται όλοι με το σκάνδαλο αυτό, εκτός από τη Βουλή. Δεν είναι πολιτικά αποδεκτό αυτό, όταν η χώρα ταλανίζεται από αυτή την τεράστια υπόθεση διαφθοράς. Ελάχιστο, αυτονόητο βήμα είναι να σταματήσετε να αρνείστε την από καιρό επιβεβλημένη άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα.

    Για το σκοπό αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει νέα σχετική πρόταση, η οποία λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως.

    Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να κινήσετε τη διαδικασία για την έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος, με σκοπό την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 40 του Συντάγματος και 22 του Κανονισμού της Βουλής.

    Τώρα είναι η ώρα που όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

    Με τιμή

    Γιώργος Α. Παπανδρέου

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.