ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος στα κομματικά όργανα η συμφωνία

Επιχείρηση «προσγείωσης» του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα

Πριν καν αποκρυσταλλωθεί καθ'  ολοκληρίαν η επιδιωκόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας δώσει το σήμα των μελλοντικών συμβιβασμών από προχθές με την συνέντευξή του στο STAR, επιχειρεί να προσγειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα και να διασφαλίσει την συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδα ενόψει των δύσκολων παρεμβάσεων που έρχονται.

Την ώρα που σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και να αποτυπωθεί αυτή στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που βρίσκεται στα σκαριά, ο πρωθυπουργός ξεκινά την μάχη «συνειδητοποίησης» της κρισιμότητας των στιγμών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε εφ' όλης της ύλης την Πολιτική Γραμματεία και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ενώ την Πέμπτη, μόλις γυρίσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει εκ νέου την Πολιτική Γραμματεία. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα ζητηθεί και η συναίνεση όλων των μελών της κυβέρνησης επί της συμφωνίας και των συμβιβασμών, καθώς θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου, θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή του πρωθυπουργού

Εξάλλου, έπειτα από 3 μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά και κάθε κυβερνητικό στέλεχος έδινε την δική του εκδοχή για το πώς εννοεί την συμφωνία με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός προχθές έδωσε σαφές στίγμα για συμβιβασμούς, με την συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενικός» του STAR. Συνάρτησε την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με την πορεία της οικονομίας, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και, εν γένει, «έδειξε πως έχει διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Πλέον, λοιπόν, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού επικεντρώνονται στην διασφάλιση της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβιβασμούς που έρχονται.

Πάντως, με δεδομένο πως χθες στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξέφρασαν αντιρρήσεις ως προς τις συμβιβαστικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, μένει να φανεί πόσο μακριά θα επιλέξει να τραβήξει την κόντρα η τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Άλλωστε, στελέχη της τις τελευταίες ημέρες ζητούν ανοιχτά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει πολιτική ρήξης, ενώ χθες, κατά την κοινή συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας-προεδρείου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκφράστηκε η άποψη πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε θεμελιώδεις συμβιβασμούς, τότε η συμφωνία «δε θα είναι αμοιβαία επωφελής» η επιδιωκόμενη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.