ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις «κόκκινες γραμμές» επανεξετάζει η κυβέρνηση

Προς συμφωνία, αλλά όχι... ακόμη

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη από χθες εκπέμπουν στέρεα αισιοδοξία πως η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της είναι προ των πυλών.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή σε όλα τα μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης -πολιτικούς, αλλά και τεχνοκράτες- να εξετάσουν βήμα προς βήμα και λέξη προς λέξη όλα τα... «ψιλά γράμματα» στα θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», προκειμένου αφενός να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία, αφετέρου αυτή να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Τούτου δοθέντος και παρά τις συγκλίσεις που φαίνεται να υπάρχουν σε πολλά πεδία στις συνεδριάσεις του Brussels Group, η κυβέρνηση δεν βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία. Μάλιστα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «τώρα που διαπιστώθηκε η βούληση όλων για συμφωνία, δεν χάθηκε ο κόσμος αν αυτή γίνει μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αν είναι να πετύχουμε καλύτερους όρους».

Χρονοδιάγραμμα

Έτσι, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προοιωνίζεται συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό, το Μαξίμου επιθυμεί την προσεχή Δευτέρα να αποκομίσει από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μία θετική δήλωση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως μία τέτοια διαπίστωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι αρκετή, προκειμένου την επόμενη Τετάρτη να αποφασίσει η ΕΚΤ να χαλαρώσει την πιστωτική ασφυξία σε βάρος της οικονομίας. Εξάλλου, τις προσδοκίες του για μία απλή δήλωση προόδου και όχι για επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας αποκάλυψε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian. Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «ορατή» τη συμφωνία, συντηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας για την άρση της ελληνικής εκκρεμότητας.

Ψάχνοντας τη μέση οδό

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στο Brussels Group οι συζητήσεις είναι επώδυνες, δύσκολες και μπερδεμένες. Αυτό διότι ναι μεν στις διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει και οι «κόκκινες γραμμές», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει απ' αυτές αμαχητί. Αντιθέτως, διερευνώνται προτάσεις και ιδέες που συνιστούν μέση λύση, ώστε και οι δανειστές να είναι ικανοποιημένοι και η κυβέρνηση να μην οδηγηθεί σε μία ολική οπισθοχώρηση.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο, όπως παραδέχονται και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θα ήταν καταστροφικό για την κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι αν υπάρξει μία συμφωνία χωρίς «κόκκινες γραμμές», τότε αυτή θα «σκοντάψει» στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει μηνύματα ακόμη και από «τσιπρικούς» βουλευτές, ως προς τις αντοχές τους να στηρίξουν μία συμφωνία. «Εγώ για ομαδικές απολύσεις δεν σηκώνω το χέρι μου», έλεγε προχθές νεαρός βουλευτής, ενώ αντίστοιχες «κόκκινες γραμμές» έχουν θέσει αρκετοί συμπολιτευόμενοι βουλευτές, εν αναμονή της συμφωνίας και των τελικών συμβιβασμών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. »ΚΛΕΦΤΕΣ» ΔΙΑ-ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο
    Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις εξής δεσμεύσεις:
    1.«Να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία.
    2.Να διεκδικήσουμε όχι μόνο το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.
    3.Να το κάνουμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι προηγούνται οι ανάγκες του λαού από τα κέρδη των δανειστών.
    4.Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.Βέβαιοι ότι η ανατροπή στην Ελλάδα, η ορμητική είσοδος του ελληνικού λαού στο προσκήνιο, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα φέρει στο πλευρό μας τους λαούς των χωρών που δοκιμάζονται από τις συνταγές της λιτότητας.
    5.Στους διακινητές του φόβου και τους πλασιέ της ηττοπάθειας και της μιζέριας, απαντάμε: Εμείς δεν θέλουμε και δεν θα υπογράψουμε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα, ρίχνοντας την κοινωνία στον Καιάδα. Εμείς θέλουμε έξοδο από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».
    6.O κ.Τσίπρας επίσης, μίλησε για διεκδίκηση «από την επόμενη κιόλας της εκλογικής μας νίκης, όσα ιστορικά δικαιούται ο λαός μας και ουδέποτε οι κυβερνήσεις του διεκδίκησαν.
    7.Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό, από τη Γερμανία της κ. Μέρκελ, η οποία κατά την προεκλογική της εκστρατεία στη Γερμανία εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή με τα χρέη των άλλων. Ξεχνάει, όμως, και μόνο να αναφερθεί στο κατοχικό δάνειο που η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό».
    8. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή ενός «πολυδύναμου προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς και
    9. ενός «σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης» που «έχουμε επεξεργαστεί και εξαγγείλει. Ένα σχέδιο που έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη όχι προς όφελος των μονίμως προνομιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων. Των αδικημένων του μνημονίου».
    10. Όπως συμπλήρωσε, στη θέση των μνημονίων και των εφαρμοστικών του νόμων θα ψηφιστούν και θα επιβληθούν μέτρα τόνωσης της ζήτησης με στόχο αρχικά την ανάκαμψη και κατόπιν την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ θα επανέλθει άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα.
    11.Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα επανέλθει το εργασιακό καθεστώς που «πραξικοπηματικά καταργήθηκε» και θα αποκασταθούν σταδιακά μισθοί και συντάξεις αρχίζοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα.
    12. Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για τακτοποίηση των χρεών σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, επανεξέταση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σταδιακή μετάθεση των φορολογικών βαρών από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα και τον πολύ μεγάλο πλούτο και τα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους.
    13. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ανάκτηση του δημοσίου πλούτου, του ελέγχου των τραπεζών και την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να «υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες».
    14 Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «εθνικό στόχο» και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. «Δεν είναι δυνατό να συμβιβαστούμε με θεωρίες για άνεργη ανάπτυξη, ούτε με την κατεστημένη αγριότητα η οποία εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας ή της εξυγίανσης πετάει στον Καιάδα εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους.
    15. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με νεοφιλελεύθερα γιατροσόφια».
    16. «Δεσμευόμαστε για μια δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την πιο γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για αρχή μίας «δημοκρατικής επανίδρυσης στο πολιτικό σύστημα».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.