ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεγκτικό Συνέδριο

Τάσεις αντισυνταγματικότητας στην εισφορά αλληλεγγύης

Τάσεις αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων διαμορφώνονται στις μέχρι τώρα κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί καμία απόφαση .

Ωστόσο η τάση αυτή δεν είναι οριστική και αμετάκλητη, καθώς θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις μέσα στο επόμενο διάστημα που θα καταγράψουν την πλειοψηφική θέση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες σε περίπτωση που η τάση αυτή αποτυπωθεί σε δικαστική απόφαση η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης εισφοράς δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση θα αποκλείει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.

Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργηθεί δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Αντίθετα, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί για το μέλλον με ισοδύναμα το κενό που θα δημιουργηθεί μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής αντισυνταγματικού νόμου που επιβάλει την εν λόγω εισφορά.

Σε κάθε περίπτωση το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχολεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010. Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς με τους κανόνες του νόμου 4055/2012 περί πρότυπης δίκης.

Συγκεκριμένα καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού,Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.