ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οι ερωτήσεις του Άκη, η οργή του πρώην πρωθυπουργού και η κατάθεση Βενιζέλου

O Σημίτης «κάρφωσε» τον Τσοχατζόπουλο για τις χρυσές μίζες

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίστηκαν οι αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων περιέγραψε καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εξετάζεται ως μάρτυρας στην υπόθεση των εξοπλιστικών με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο κ. Σημίτης επισήμανε πως η ανάγκη να επενδύσει σε εξοπλισμούς η Ελλάδα προέκυψε μετά το επεισόδιο στα Ίμια. Ωστόσο μετά τις διπλωματικές προσπάθειες και την υπογραφή της συμφωνίας του Ελσίνκι αποφασίστηκε η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών. Και σε αυτό το θέμα ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετος. Στη συνέχεια ο Κ. Σημιτης ουσιαστικά κάρφωσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία. Ο ΥΕΘΑ αποφασίζει αφού προηγουμένως έχουν συμφωνήσει οι αρμόδιες επιτροπές και οι αρχηγοί των τριών όπλων. Το ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίζει για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά.

Αναλυτικά στην κατάθεσή του ο κ. Σημίτης είπε:

Πρόεδρος: Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Με εκπλήσσει το ερώτημά σας γιατί στον ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Ήρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλλω στην απόδοση της δικαιοσύνης δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια. Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο. Έγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ήμουν πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές. Γιατί; Θα θυμόσαστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν γι αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα. Έπεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες γιατί δεν υπήρχαν άλλα ελικόπτερα. Αφού κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ίμια όχι μόνο από εμένα αλλά και μετά από συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία που μου είχε ότι υπήρχε διάφορα μεταξύ ημών και της Τουρκίας η οποία ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκίας. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών... Διαμορφώθηκε έτσι μια σύγχρονη επιχειρησιακή δύναμη. Δεν στάθηκε η
κυβέρνηση μόνο στους εξοπλισμούς άλλα άρχισε μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με την Τουρκία που οδήγησε στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999.

ΠΡ. Να πούμε για τις επίδικες συμβάσεις;

Σημίτης: Πάρθηκε απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ίμιων. Κατόπιν τούτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μέτρο που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκία διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο δικαστήριο της Χάγης. Το 2001 συνεκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου οικονομικών πρότεινε να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες ο Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ αυτήν οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5% του ΑΕΠ. 'Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμού.

Εγώ όμως αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος.

Μα από αυτό στις 24-5-2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ.

ΠΡ. Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;

Σημίτης: Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα συνυπολογίστηκαν, οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ίμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε η περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές.

ΠΡ. Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπεράσπιση Γιάννης Παγουρόπουλος: Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς αυτό ερευνάται.

Σημίτης: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε. Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρόλο, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στην διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό. Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

ΠΡ. Πως μπορεί να γίνει;

Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμιά σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.

Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.

ΠΡ. Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης: Όχι βέβαια δεν έχω καμιά γνώση.

Οι ερωτήσεις του Άκη

Ερωτήσεις υπέβαλε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Άκης: Θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο να τα πούμε εμείς οι δυο πως γινόταν η διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο για τις ένοπλες δυνάμεις. Ορθώς ο κ. πρόεδρος είπε πως αυτό έγινε μετά τα Ίμια, διαπιστώθηκε η ανάγκη.

Πρ: Πιο γρήγορα

Άκης: Θα με αφήσετε να μιλήσω; Δεν είναι δυνατόν να είμαι υπό απαγόρευση!! Θα πω εγώ τι θέλω όχι τι θέλω εγώ.

Ζήγρας: ...

Άκης: Να φροντίσετε για τους πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα...Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Κ. Πρόεδρε εισηγήθηκα εγώ ;

Σημίτης: Ναι

Άκης: Ναι και εγώ είχα το σύνολο των εισηγήσεων για την αμυντική πολιτική της χώρας. Τα μαζεύω από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και τα υποβάλλει ο υπουργός. Έχω παρέμβαση σε αυτή την διαδικασία; Ναι έχω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν υπογράφω συμβάσεις. Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δική του απόφαση με βάσει τις εισηγήσεις από τα επιτελεία! Άρα δεν υπάρχει δυνατότητά παρέμβασης ή δωροδοκίας ή άλλου τύπου στο ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει δωροδοκία!!! Είναι κατασκευασμένη η κατηγορία.

Σημίτης: Όπως αποδείχτηκε από την πρωτόδικη δίκη, στο ΥΠΕΘΑ γίνονταν τα μύρια όσα (οργισμένος)

Άκης: Τίποτα, τίποτα δεν αποδείχτηκε, συκοφαντίες μόνο....(ενώ ακολουθούσε από πίσω τον Σημίτη που αποχωρούσε).

Η κατάθεση Βενιζέλου 

Στις πολιτικές επιπτώσεις που είχε για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση Τσοχατζόπουλου αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Βενιζέλος. Πρόσθεσε ότι αν υπάρχει ηθική προδιάθεση μπορεί να γίνει δωροδοκία.

Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριο σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος,και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είπε ο κ. Βενιζέλος

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν επί των ημερών του για τις εξοπλιστικές συμβάσεις και την εμπέδωση διαφάνειας στο πεδίο των εξοπλισμών για να σημειώσει ότι από τότε που ήταν υπουργός ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

Μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές στις αμυντικές δαπάνες, την ανάθεση του ελέγχου των εξοπλιστικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και λοιπά.

Πρόεδρος Μπορεί να είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;

Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί, διερωτήθηκε ο Ευ.Βενιζέλος, για να απαντήσει. «Μπορεί σε κάθε περίπτωση, στα εξοπλιστικά στα φάρμακα παντού. Όταν υπάρχει η ηθική προδιάθεση».

Πρόεδρος: Άρα μπορεί έστω κι αν υπάρχουν τόσες επιτροπές, τόσες διαδικασίες να υπάρχει δωροδοκία;

Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε έχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζεται. Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια. Αυτό φαίνεται από αποτελέσματα του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 όταν η προδικασία για την υπόθεση αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Αποκάλυψε την ύπαρξη δύο συμφωνιών

Την ύπαρξη δυο συμφωνιών της κυβέρνησης Καραμανλή με τους Γάλλους για κατασκευή φρεγατών και με τη Ρωσία για την προμήθεια αρμάτων μάχης άνω των 2,5 δισ. αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος καταθέτοντας για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων: «Προς μεγάλη ενόχληση του κ. Σαρκοζί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε ούτε αυτή τη συμφωνία ούτε την άλλη με τους Ρώσους».

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο κ.Βενιζέλος απάντησε:
Κοτσαλής(συνηγορος Ακη) : Εχει αποδεδειγμένη ενοχή;
Β: Μα τι λετε; Μιλαμε μεταξύ καθηγητών Νομικής. Το συμβάν είναι μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης το 2012.
Κ: Αν ξέρατε ολα αυτά θα είχατε αλλη στάση στην εξεταστική; Τον υπερασπιστήκατε τότε
Β: Βέβαια άλλη στάση. Το βρίσκετε λίγο ότι βρισκομαστε εδώ σήμερα, εγω ο Σημίτης; Κατηγορούμενος κορυφαίο στέλεχος, μάρτυρες ένας πρωθυπουργός, ένας πρώην αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ειναι λίγο πολιτικά, ηθικά, επικοινωνιακά για το ΠΑΣΟΚ;
Δυτυχώς δεν αιφνιδιάστηκα. Επίσης λυπήθηκα παρα πολύ και λυπάμαι πάρα πολύ....
Θα το ξαναπώ: Δεν ειναι κακό να πάρεις τα ΤΟΡΜ1, ηταν σωστή επιλογή. Κακό ειναι να πάρεις μίζες γαι αυτά...Είναι άλλα πράγματα αυτά τα δυο. Δεν νομίζω ότι σ' αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Όποιος έχει την υπογραφή έχει την πολιτική και ποινική ευθύνη.Δυστυχώς στη σφαίρα της πολιτικής ευθύνης υπάρχει και συλλογική ευθύνη.Αλλά θα σας πω ότι ενώ στις εκλογές του 2012 με την ανάληψη της προεδρίας ανεβήκαμε 7 μονάδες και ειχαμε προσδοκία να ειμαστε δίπλα στη ΝΔ αλλά με τη σύλληψη και την επικοινωνιακή καταιγίδα πέσαμε τελικά ως κόμμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.