ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασφαλισμένες οι εγχώριες τράπεζες

Μείωση στις εκροές καταθέσεων φέρνει η συμφωνία

Διασφαλισμένες οι εγχώριες τράπεζες διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι των πρωθυπουργό.

Άμεση ήταν η επίδραση του θετικού κλίματος χθες στην τραπεζική αγορά. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η προοπτική επίτευξης συμφωνίας, όπως διαγράφηκε μετά την θετική ανταπόκριση των ευρωπαίων αξιωματούχων στις νέες βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, εκτόνωσαν τις πιέσεις στις τράπεζες. Χθες σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση στις εκροές καταθέσεων και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των  προηγουμένων ημερών. Την περασμένη Παρασκευή οι εκροές ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των εκροών την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τα 5 δισ. Νωρίς χθες το πρωί συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ΕΚΤ η οποία ενέκρινε την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 1 - 2 δισ. ευρώ εξασφαλίζοντας την ρευστότητα, έναντι των πιέσεων, για την σημερινή ημέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών το όριο για ELA έχει ανέλθει πάνω από τα 87 δισ. ευρώ.

Στελέχη  εκτιμούν ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφή πρόοδος και ισχυρές ενδείξεις ότι η συμφωνία είναι θέμα λίγων ημερών, εξέλιξη που εκτονώνει την ανησυχία των πολιτών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την σταθεροποίηση και στο τραπεζικό σύστημα. Ήδη χθες, σημειώνουν, στον απόηχο της θετικής ανταπόκρισης στις ελληνικές προτάσεις πολλοί καταθέτες που την περασμένη Παρασκευή είχαν ζητήσει να προχωρήσουν σε αναλήψεις καταθέσεων σημαντικού ύψους δεν πραγματοποίησαν τελικά τη συναλλαγή.

Πλέον οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιοριστεί λίγο πάνω από τα 120 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου 2014 καταγράφοντας πτώση κατά 44 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που δεν είχαμε συμφωνία ή σαφή πρόοδο, ενώ σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ειδήσεων το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών συζητήθηκε χθες στο Eurogroup χωρίς όμως να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.