ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΣΗΜΕΡΑ ή ΑΥΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ...

Θέλω να ελπίζω πως σήμερα, στη συνάντηση του Τσίπρα με τη Μέρκελ και τον Ολάντ, θα μπει η τελική πινελιά στη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών.

Θα ήταν αδιανόητο οι τρεις τους να μην δώσουν, επιτέλους, τα χέρια και να μην ανακοινώσουν ότι βρέθηκε ο κοινός τόπος.

Ο χρόνος τελειώνει και πλέον, εάν για μια εισέτι φορά σκαλώσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις από αυτή κιόλας την εβδομάδα.

Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, που όλοι απευχόμαστε, ίσως καταστεί αναπόφευκτος.

Εάν αυτό ήθελε συμβεί δεν θα αλλάξουν μόνο τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και τα κοινωνικο-πολιτικά.

Οι εξελίξεις που θα τρέξουν δεν θα είναι ζοφερές για την οικονομία και τους πολίτες, αλλά και άκρως επικίνδυνες για την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Και πρέπει να αποτραπούν.

Είναι ευθύνη και χρέος της κυβέρνησης αλλά και των εταίρων-δανειστών μας να μην υπάρξει χρεωκοπία της χώρας και να μην μπει σε περιδίνηση η ευρωζώνη. Ύψιστη ευθύνη και χρέος ιστορικό.

Αν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας η κρίση θα διαχυθεί και θα δοκιμαστεί σκληρά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του.

Εξάλλου, διαβάζοντας κάποιος τις τελευταίες προτάσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές διοχετεύονται στα εγχώρια και διεθνή Μήντια, σχηματίζει την εντύπωση ότι οι διαφορές δεν είναι πλέον αξεπέραστες. Υπάρχει σύγκλιση.

Θα ήταν χειρότερα κι από έγκλημα θα ήταν λάθος να μην υπάρξουν οι αναγκαίες και τελευταίες εκατέρωθεν υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Το άριστο θα ήταν αυτή να είναι μακράς πνοής ή εφόσον αυτό, τούτη τη στιγμή, δεν είναι εφικτό να εκτείνεται τουλάχιστον για 6-8 μήνες και να μην περιορίζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεπεραστεί απλώς το πρόβλημα των υψηλών δόσεων του Ιουλίου - Αυγούστου.

Πρέπει όλοι, και πρωτίστως στην κυβέρνηση, να κατανοήσουν ότι η συνεχής εναλλαγή συναισθημάτων όσον αφορά τη συμφωνία ή τη ρήξη έχει καταντήσει μαρτύριο της σταγόνας και δεν έχει απλώς κουράσει αλλά και απωθεί, ενώ παραδίδει στην πυρά και τον εξανδραποδισμό και τα τελευταία οχυρά κοινωνικής, εργασιακής και επιχειρηματικής δράσης.

Εάν σήμερα, το αργότερο αύριο-μεθαύριο, δεν βγει λευκός καπνός, οι περισσότεροι, εντός και εκτός Ελλάδας, θα συνταχθούν με τη γνώμη όσων υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο, αντί για συμφωνία, να σπάσει το "κακό σπυρί", να βγει το "πύον" και ό,τι ήθελε προκύψει.

Ενδεχομένως να ήταν κι αυτό μια λύση. Η χειρότερη, αλλά θα ήταν λύση. Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η αβεβαιότητα, ο μετεωρισμός και η φρίκη δίχως τέλος.

Θα ήταν δε εκ του περισού να πούμε πως, σε περίπτωση που σπάσει το "κακό σπυρί", οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, απρόβλεπτες και εκτός σχεδίων...

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Για εσάς κε Διευθυντά :

    Ούτε Μνημόνιο, ούτε «παράταση» και «έξοδος» του ΔΝΤ. Όλη η πολιτική συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ.
    Σε συμφωνία κατάρτισης ενδιάμεσου ειδικού προγράμματος, διάρκειας εννέα μηνών, κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, και με την πολιτική «προτροπή» Ομπάμα, έπειτα από περίπου δύο ώρες εντατικών διαβουλεύσεων, το βράδυ της Τετάρτης
    Tο πρόγραμμα αυτό -το οποίο δεν θα έχει ούτε τα χαρακτηριστικά μνημονίου, αλλά ούτε και θα παρατείνει τις προηγούμενες συμβάσεις με τους δανειστές- θα συνδέεται με οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισ. ευρώ.
    Ο χρονικός ορίζοντας της ενδιάμεσης συμφωνίας εκτείνεται έως τη λήξη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (Μάρτιος 2016). Οι τρεις ηγέτες έδειξαν να θέλουν να απεμπλέξουν την ευρωζώνη από την επιτήρηση του Ταμείου. Σε αυτό συνηγορούν οι κεφαλαιώδεις διαφορές που χωρίζουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον στο θέμα του ελληνικού χρέους.
    Ο κ. Τσίπρας, φέρεται να αποδέχθηκε προσαύξηση ο,2% ( από το 0,6-7% στα 0,9-1% )στα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαβουλεύσεις. Ο στόχος για το 2015 αναμένεται να κινηθεί στο 1%.
    Για την παραχώρηση αυτή, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκαν, από την πλευρά τους, να υπάρξει σαφής αναφορά στο ελληνικό χρέος στο ενδιάμεσο ειδικό πρόγραμμα. Το θέμα του χρέους εκτιμάται ότι θα διευθετηθεί με μία μέθοδο που παραπέμπει στις επαναγορές ομολόγων.
    Παράλληλα, «κλείδωσε» η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup πριν τις 18 Ιουνίου.

  2. Σάκης 13:09 11/06/2015

    Εμείς μάθαμε να αγωνιζόμαστε για τά δίκαια του Λαού μας. Ξέρουμε τι σημαίνει να ζεις σε ένα πέτρινο ακρωτήρι στην άκρη της Μεσογείου. Εμείς πιστεύουμε στόν ελεύθερο αέρα, εμείς γνωρίζουμε ότι η Δόξα περπατάει πάντα μονάχη.
    Τούτη η γη έχει δύο ήλιους , ο ένας είναι κρυμμένος στις Ελληνικές καρδιές και τούτο τον ήλιο δεν πορει κανείς να μας τον πάρει, Θα νικήσουμε τους Σόϊμπλε και Μερκελ δεν τους φοβόμαστε.
    ΥΓ.
    Σήμερα μια μέρα μόνο μετά από ότι συνέβη χθες , νομίζω ότι είχαμε ανάγκη από μερικές πατριωτικές πινελιές…και επειδή η Ευγενία» το απετει, οι ελάχιστ/ες-οι που ενοχληθησαν ας με συγχωρέσουν.

  3. Ν.Μαν. 23:07 10/06/2015

    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην πληρώνετε, να πέσει ο Παπανδρέου.

    Από κοινού επίορκοι εγκληματίες Καραμανλής και Τσίπρας διέλυσαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα

    Γράφει ο Ν Βράχος
    Όταν ο Παπαθανασίου έδινε εντολή «μην πληρώσεις, ασ’τα για του χρόνου»

    *Ένα απίστευτο έγγραφο που καίει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δημιουργεί υπόνοιες και ενδείξεις για την βρώμικη συνεργασία Καραμανλή Τσίπρα ,προκειμένου να πλήξουν την εθνική οικονομία και μέσω αυτής τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    *Αν και τα ΜΜΕ αποκρύπτουν συνειδητά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, το έγγραφο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο Γιάννη Παπαθανασίου ο οποίος εμφανίζεται ενήμερος για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009.
    *Στις 17 Απριλίου 2009,
    ο Υπουργός Οικονομικών Παπαθανασίου,σε συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων δίνει την εξής εντολή: «μην πληρώσεις, άστα για του χρόνου», ενώ παρακάλεσε όσες υποχρεώσεις μπορούν να αναβληθούν για την επόμενη χρονιά να αναβληθούν. Με άλλα λόγια, «δεν πληρώνω» και βλέπουμε.

    *Τον Ιανουάριο του 2010,
    η πολιτική συμμορία του Σύριζα με τoν καραμανλικό ‘’στρατό’’ του Παυλόπουλου , εξορμούσε με κύριο σύνθημα ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’.
    Τι ανώμαλες καταστροφικές συμπτώσεις εις βάρος της οικονομίας μας από δύο περίεργα ‘’αλληλοσυμπαθούντες’’ πολιτικούς θεσιθήρες?

    *Μου αρέσει ο μικρός έλεγε ο αντεθνικός μας μπουχέσας, έχε κότσια , το λέει η καρδιά του.

    *Το κοινό τους σύνθημα ήταν : ‘’Μην πληρώνετε για να πέσει ο Παπανδρέου’’
    Εμπρος να διαλύσουμε το Πασοκ και να πάρετε εσείς τη θέση του.

    *Αυτή η ανώμαλη ‘’αγάπη’’ είχε και έχει .. την ομαλή ερμηνεία της. Κοινή προσπάθεια να πέσει ο Παπανδρέου, να του φορτώσουμε τη χρεοκοπία και να γλιτώσει ο άεργος ταβερνολάτρης την εθνική κατακραυγή για την εσχάτη προδοσία.

    *Σήμερα, ο Τσίπρας ,προκειμένου να ευχαριστήσει , τόσο τους νεοδημοκράτους του Παπαθανασίου, που δεν πλήρωσαν, όσο και τους νεοάρπαγες του ‘’δεν πληρώνω’’ ..αριστερούς της δεξιάς, τους έδωσε τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους , σε δέκα χρόνια ΄η σε 100 δόσεις. Αρκεί που έπεσε ο Παπανδρέου και έγινε εξουσία ο ..Στρατούλης και …ο Πάντζας.

    ΥΓ.
    Η καταστροφή της οικονομίας και η δυστυχία των ελλήνων, είναι σίγουρα, ένα θέμα που καθόλου δεν απασχολεί τους δύο ‘’αλλοεθνείς’’ αφού και οι δύο’’ ζούν στον κόσμο τους’’, που καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Περίτρανη απόδειξη τούτου, αποτελούν οι προεκλογικές εξαπατήσεις και οι μετεκλογικές πράξεις και ανώμαλες προσγειώσεις των απλών, εύπιστων και δυστυχισμένων ψηφοφόρων.

  4. ΝΒ 23:02 10/06/2015

    Να τι φιέστες» χάλασε η ομάδα Παπανδρέου.

    Στα 658 εκατ ευρώ οι μη νόμιμες δημόσιες δαπάνες του 2009!
    Διαβάζω στο Newsit.gr για τις δαπάνες που έκρινε παράνομες το Ελεγκτικό
    Συνέδριο :
    Μέσα σε ένα χρόνο εξαπλασιάστηκαν οι μη νόμιμες δαπάνες. Το 2008 ήταν 106,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 40 εκατ. καταγράφηκαν σε ΟΤΑ και άλλα 60 εκατ. σε ΝΠΔΔ. Ένα χρόνο μετά, εν μέσω κρίσης πάντα αλλά και προεκλογικής περιόδου, το συνολικό ποσό των δαπανών έγινε μεγαλύτερο κατά έξι φορές, φτάνοντας τα 657,7 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 505,5 αφορούν…

    …στις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, τα 113 εκατ. τα ΝΠΔΔ και τα 38 εκατ. τους ΟΤΑ.
    Σχόλιο : Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή αποτυπώνονται για ακόμα μια φορά σε αριθμούς που σοκάρουν. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα του 2009 φουσκώθηκε, έλαβαν την πολιτική απόφαση να ξοδέψουν 658 εκατομμύρια ευρώ σε μη νόμιμες δημόσιες δαπάνες μέσα στο (εκλογικό) έτος 2009.

  5. Uncle. K 16:24 10/06/2015

    Εκεί πού φτάσαν τά πράγματα ΔΕΝ πρόκειται νά εχουμε σήμερα ούτε μιά «εντιμη» συμφωνία αλλά ούτε καί μιά «εντιμη» ρήξη. Στήν καλύτερη περίπτωση θά είναι υποφερτές άν μή τί άλλο γιά χατήρι τής Νέας Γενιάς. Καί δέν θά φταίει
    ΜΟΝΟ ή Μέρκελ καί η Γερμανία ό Ολάντ καί η Γαλλία ή ό Γιούνκερ καί ή Κομισιόν πού τά βάλαν μέ τούς καημένους τόυς Τσίπρα, Καμμένο ή τόν Ελληνικό Λαό μέ τίς δημοκρατικές εντολές. Ισως τό μεγαλύτερο μέρος τού φταιξίματος καί τού λάθους νά ανήκει στήν Ελληνική Κυβέρνηση.
    Καί υπό αυτή τήν έννοια εσείς οι γραφιάδες τής Αθήνας προσοχή μή χαλάστε τό χρώμα τής 4ης εξουσίας μέ τά χέρια σας μή κάνετε μονόχρωμα τά Ελληνικά.
    Αυτά βέβαια είναι όπως γράφει οί πρωσοπικές «μελανιές» κάποιου Θείου στό διαδίκτιο.
    Μέ λίγα λόγια τήν βάψαμε μαύρη μόνοι μας.

  6. ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΣΟ ΝΕΟΣ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ!!!!!
    ===================================================

    *Εξαπάτησε το λαό και ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την ψήφο και την πολυθρόνα.

    *Διέλυσε την Ελλάδα για να κάνει πρόεδρο τον Πάκη και υπουργό άμυνας τον καΜένο εντελώς,
    *ισοπέδωσε κάθε προοδευτική ιδεολογική διαφορά και
    * ‘’ταύτισε’’ τους αγώνες της εθνικής αντίστασης να μοιάζουν με αναρχικές καταλήψεις και καταστροφές των γνωστών-αγνώστων κουκουλοφόρων,.
    *ΣΗΜΕΡΑ, πιστεύει ότι η αν δεν ’’λυγίσουν’’ οι χιλιοϋβρισμένοι δανειστές και προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός του, να προβεί σε …δημοψήφισμα θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την ίδια την υπαρξιακή μας υπόσταση, αφού το δίλημμα θα είναι ‘’καλυμμένη ΑΠΑΤΗ’’ !!!!
    *Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το ιταλικό περιοδικό «Panorama», για τις 60 μέρες από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν περάσει δύο μήνες, αλλά χωρίς καμία τελική εξέλιξη. Το μέλλον της Ελλάδας εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή».
    *Σχολιάζοντας, δε, τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζει πως «ο εμπρηστής Τσίπρας έμεινε μόνο στα λόγια. Σε δύο μήνες έχει υποσχεθεί τόσα πολλά, κράτησε λίγα και πήρε ακόμη λιγότερα»

  7. ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ »ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ»?

    Ο Αλέξης απεδείχθη ολίγιστος και τρομερά επικίνδυνος .
    Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες.
    *Ισοπέδωσε αγώνες και θυσίες ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για μια δημοκρατική και ευνομούμενη Ελλάδα.
    *Συκοφάντησε και έβρισε προκλητικά και αδιάντροπα θεσμούς και αντιπάλους λες ήταν εχθροί του.
    *Κατέστρεψε και πυρπόλησε την Ελλάδα από τη μία άκρη μέχρι την άλλη παραπληροφορώντας ζωντανούς …και νεκρούς.
    *Εκμεταλλεύτηκε και καλλιέργησε την αδυναμία, τη φτώχεια , τη στέρηση, τη δυστυχία.
    * Διέσυρε και ξευτέλισε κάθε πολιτικό αντίπαλο ΠΛΗΝ του καΜένου ! και
    * πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος δεν ΠΛΗΡΩΝΩ, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια ‘’αίματος’’ για την σωτηρία από την χρεοκοπία.
    *Σαμποτάρισε με κάθε τρόπο κάθε κυβερνητικό θετικό αποτέλεσμα ‘’εν τη γενέσει του’’ συμμετέχοντας στην προδοσία, την αποστασία τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας και τον ξενιτεμό των παιδιών της.
    *Διαστρέβλωνε, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύη που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.

  8. Θ.Τ. 10:21 10/06/2015

    Η φράση Σας Κε Φελέκη μας
    » … Ενδεχομένως να ήταν κι αυτό μια λύση. Η χειρότερη, αλλά θα ήταν λύση .. »
    δεν στέκει με ΤΙΠΟΤΑ .
    Είτε θα κλείσει η συμφωνία και θα φάμε το τρίτο μνημόνιο
    είτε δεν θα κλείσει η συμφωνία και θα φάμε 10 μνημόνια στο κεφάλι ΜΟΝΟΚΟΠΑΝΙΑ .
    Απορώ με την «κατανόηση» .
    Οι τσιπραίοι κυττάνε την γκλαμουροάθλια πελατεία τους
    και όχι τους ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ .
    Δεν είναι αδύνατοι, είναι παντελώς ανεύθυνοι . . .
    ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    • ορέστης 10:54 10/06/2015

      πολύ σωστά – θα φάμε δέκα μνημόνια μονοκοπανιά. διότι δεν έχει αντιληπτό από τους ιθαγενείς ταλιμπάν όλων των αποχρώσεων ότι ακόμα κι αν χρεοκοπήσουμε επισήμως, ακόμα κι αν έρθουμε σε ρήξη πάλι θα χρειαστούμε δανεικά ! ! ! πάλι θ’ απευθυνθούμε στους ίδιους ανθρώπους κι τους ίδιους…Θεσμούς ! ! !

      αλλά τότε οι όροι θα είναι απείρως σκληρότεροι…

      ας το καταλάβουν αυτό οι παλαβοί ξερόλες συμπολίτες μας

  9. διότι κανείς δεν έδωσε εντολή στις 25 ιανουαρίου για να γίνουμε Ζάμπια….

  10. κ. Φελέκη, αν σπάσει το κακό σπυρί όπως λέτε, τότε κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
    τότε, πραγματικά κι χωρίς υπερβολη, η σημερινή ηγεσία της κυβέρνησης κι του σύριζα-ανελ πρέπει να δικαστούν για εσχάτη προδοσία…
    όπως το 1922 οι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.