ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το blamegame της διάσπασης

Τα μέτρα ψηφίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κομμάτια

De facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει μετά τις χθεσινές εξελίξεις, καθώς ο μεν πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως θα εφαρμόσει την συμφωνία και θα επιχειρήσει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση σε βάθος τετραετίας, η δε «Αριστερή Πλατφόρμα» αποφάσισε ότι θα ψηφίσει «κατά» ή «παρών» στη συμφωνία, με τους βουλευτές της να κρατούν τις έδρες τους.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση, κατέστησε σαφές πως «δεν δραπετεύει από τις ευθύνες του» και, ενώ παραδέχθηκε πως δεν πιστεύει στη συμφωνία, προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα την εφαρμόσει, υπερασπιζόμενος, μάλιστα και συγκεκριμένες πτυχές αυτής, όπως η τριετής χρηματοδότηση και η διασφάλιση πως τελειώνει η συζήτηση περί Grexit, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε «θα έπρεπε να είχαν γίνει χωρίς να είχαμε τους ξένους να μας πιέζουν», όπως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και δη στις πρόωρες συντάξεις.

Αντάρτες σε… αναμονή

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», από την πλευρά της, σε συγκέντρωση στελεχών και βουλευτών της χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έλαβε απόφαση, κατόπιν εισήγησης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, να καταψηφίσουν οι βουλευτές τα μέτρα της συμφωνίας είτε να δηλώσουν «παρών», αλλά να κρατήσουν και τις έδρες τους. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε και το εναρκτήριο λάκτισμα για ευρύτερες διεργασίες με πυρήνα την εν λόγω τάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» έδωσαν ραντεβού την Κυριακή στο γήπεδο του Πανελληνίου, όπου θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των στελεχών που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παράλληλα, συνεργάτες του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκτιμούσαν χθες πως θα διαφοροποιηθούν από τη συμφωνία τουλάχιστον 40-45 βουλευτές, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» προέβη σε επίδειξη δύναμης, καθώς χθες στη σύσκεψη της τάσης έδωσαν το «παρών» περισσότερα από 500 στελέχη.

Ο καταλογισμός της ευθύνης

Ωστόσο, μπορεί αύριο το βράδυ να διαπιστωθεί και de facto στη Βουλή η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ουδείς εκ των δύο πλευρών δεν πρόκειται να χρεωθεί την διάσπαση –τουλάχιστον τώρα. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» αναμένεται να διαβεβαιώσουν δημόσια σε όλους τους τόνους πως «αγωνίζονται για την ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» και να απορρίψουν πως διασπούν το κυβερνών κόμμα, ενώ  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν σκέφτεται για την ώρα –παρά τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται- να προχωρήσει στη συγκρότηση ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα μπορούσε να προκύψει με την ανεξαρτητοποίηση όσων βουλευτών αντιταχθούν στα νέα μέτρα.

Ωστόσο, στον αντίποδα, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να χρεωθεί την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε βαριά υπονοούμενα για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αφού ταύτισε όσους αντιδρούν στη συμφωνία και θέλουν τη δραχμή με τα… σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit και, ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως όποιος καταψηφίσει λαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία να δικαιώσει όλους όσοι απεργάζονται την «αριστερή παρένθεση».

Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται «πρωθυπουργικό δικαίωμα» διαγραφής, αλλά αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν απόφασης των συλλογικών οργάνων. Και, επίσης, προανήγγειλε ότι ο ίδιος δε θα εισηγηθεί διαγραφές στα αρμόδια συλλογικά όργανα, αφού όπως είπε τέτοιου τύπου πρακτικές είναι «έξω από την κουλτούρα του».

Μ’ άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δε θα δώσει το πρόσχημα στην τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να δημιουργήσει ξεχωριστό κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να μην χρεωθεί ιστορικά την διάσπαση του κόμματος της «κυβερνώσης Αριστεράς».

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι αισιόδοξος πως τα «μνημονιακά» νομοσχέδια θα περνούν από τη Βουλή με άνεση, καθώς αφ΄ης στιγμής η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι όχι μόνο δεν θέλουν εκλογές αλλά τις φοβούνται κιόλας, δε θα τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα και  δε θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση  (μειοψηφίας) που θα προκύψει από την αποψινή ψηφοφορία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έχει έναν ακόμη λόγο να μην «διώξει» την τάση Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ ως το φθινόπωρο, οπότε και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές κατά πάσα πρόβλεψη: να μην δώσει χρόνο στην «Αριστερή Πλατφόρμα» να οργανωθεί και να ετοιμαστεί για την εκλογική αναμέτρηση…

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.