ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική αντιπολίτευση

Και στο βάθος …τρίτος πόλος

Σε δύο άξονες θα κινηθεί στο εξής το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή του «νίκη», όπως αντιλαμβάνονται την αύξηση των ποσοστών τους στο 6,4% και την κατάταξή τους στην «τρίτη δημοκρατική δύναμη» του Κοινοβουλίου, στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει τα καθήκοντά του ωςαντιπολίτευση, ακριβώς όπως εντέλλεται από τον λαό μετά από το αποτέλεσμα της χθεσινήςκάλπης, και δεν θα στηρίζει τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, όπως θεωρήθηκεδεδομένο στο παρελθόν ότι θα κάνει από τις δυνάμεις της συμπολίτευσης. Με τονόρο ‘εποικοδομητική’ αντιπολίτευση, τον οποίο και επιλέγουν από χθες στηνΧαριλάου Τρικούπη, επιθυμούν να δείξουν πως είναι βεβαίως έτοιμοι να στηρίξουντην κυβέρνηση αν και εφόσον φέρει ένα θετικό για την κοινωνία νομοσχέδιο στηΒουλή, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι με μία «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 2» δεναναμένουν αυτό να είναι ο κανόνας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουν, όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας να μην επαναλάβει τα λάθη του περασμένου επταμήνου.

Σε παραταξιακό επίπεδο, στο ΠΑΣΟΚ ‘διαβάζουν’ το χθεσινό αποτέλεσμα ως την αφετηρία στον δρόμο της ολοκλήρωσης της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Για«αδιαμφισβήτητη επιτυχία» έκανε λόγο στις δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα και τη συνέχιση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Νέα Αρχή που κάναμε με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ καιτις κινήσεις Πολιτών δημιουργεί μια νέα δυναμική για την ανασυγκρότηση τηςΚεντροαριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της ΕυρωπαϊκήςΣοσιαλδημοκρατίας», είπε, με στενούς συνεργάτες της να συμπεριλαμβάνουν σταεπόμενα ‘ανοίγματα’ του ΠΑΣΟΚ αυτό προς το Ποτάμι. Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούνήδη για μία ‘έντιμη δήλωση’ εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη χθες το βράδυ, ενώακόμα περισσότεροι είναι όσοι επαναφέρουν την επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπηγια τη συμπόρευση στο μέλλον των ‘υγιών δυνάμεων’ του χώρου. Στόχος τους, η συγκρότησητου τρίτου, προοδευτικού πόλου, στη βάση μίας εναλλακτικής πρότασης, υπέρ της εξυγίανσηςτου δημόσιου και του εξορθολογισμού του ιδιωτικού τομέα.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις της χθες το βράδυ, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον νικητή των εκλογώνΑλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, σημειώνοντας τηνευθύνη που έχει για αυτό, με απώτερο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίσηκαι τα μνημόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση, την ανάγκη ενός νέου σχεδίουπαραγωγικής ανασυγκρότησης τόνισε κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων οπρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.