ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεστ αντοχής το πολυνομοσχέδιο

Αντιμέτωπη με την «πρώτη δοκιμασία» η κυβέρνηση

Την καυτή ανάσα των «μνημονιακών» υποχρεώσεων θα νιώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς οι δύσκολες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα θα αποτελέσουν και το πρώτο τεστ αντοχής για το κυβερνητικό σχήμα.

Ενώ, ταυτόχρονα, το αν το Μαξίμου, αλλά και τα συγκυβερνώντα κόμματα, θα καταφέρουν να βγουν αλώβητα από την διαδικασία θα δείξει και κατά πόσον η παρούσα κυβέρνηση είναι όντως «κυβέρνηση τετραετίας» ή… όχι.

Το πολυνομοσχέδιο με τις «βαριές» ρυθμίσεις κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος, ενώ όλα δείχνουν πως δε θα διαρθρώνεται μόνο σε ένα άρθρο –προκειμένου να μην ενοχληθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός ότι επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος και πως οι βουλευτές θα κληθούν επί της ουσίας να  κάνουν το ντεμπούτο τους στην ψήφιση σκληρών μέτρων, θα αποτελέσει και τροχιοδεικτική διαδικασία για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να «βγάλει» την τετραετία και να δρομολογήσει όσα έχει δεσμευθεί.

«Βαριές» ρυθμίσεις

Και, μπορεί πολλά από τα προαπαιτούμενα να έχουν ήδη ψηφιστεί και να αναμένεται απλώς η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή τους, ωστόσο και όσα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή είναι επώδυνα και θα δοκιμάσουν τις αντοχές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μεταξύ πολλών άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση φορολογίας για έσοδα από ενοίκια, αρκετές ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, εφαρμογή ασφαλιστικών διατάξεων που κλείνουν την πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης, αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες, αλλά και κατάργηση ορισμένων νόμων και ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή «μονομερώς», χωρίς δηλαδή την συμφωνία των δανειστών. Επίσης, με το πολυνομοσχέδιο δρομολογούνται δυσμενείς ανατροπές σε όλους όσοι είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις, ενώ οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, αλλά και άλλες που περιέχονται στο κείμενο, θα πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

 

Το μεγάλο διακύβευμα

Τούτων δοθέντων, καθίσταται σαφές ότι το πολυνομοσχέδιο δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο για τους βουλευτές. Αντιθέτως, ήδη το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση. Ο μόνος, πάντως, «επικίνδυνος» ως τώρα θεωρείται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, ενώ όσες διερευνητικές συζητήσεις έχουν γίνει με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι από την πλευρά της Κουμουνδούρου δε θα έχουμε εκπλήξεις. Όμως, σε κάθε περίπτωση, το πόσο εύκολη θα αποδειχθεί η κοινοβουλευτική διαχείριση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα δείξει και κατά πόσον η κυβέρνηση έχει προϋποθέσεις να μακροημερεύσει. Αυτό διότι, αν στη Βουλή δημιουργηθεί μία εικόνα χάους και αρκετοί βουλευτές προειδοποιήσουν ότι ψηφίζουν για τελευταία φορά, τότε θα υπονομευθεί η δημόσια δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για «κυβέρνηση τετρατίας».
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη και με νέα δέσμη σκληρών μέτρων, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση περί την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθίσταται κρίσιμο για την κυβέρνηση να περάσει χωρίς απώλειες το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Και αν γίνει έτσι, τότε το Μαξίμου θα έχει ένα πρώτο καθησυχαστικό μήνυμα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι μπορούν να στηρίξουν επώδυνες αποφάσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, θα φανεί ότι η αίσθηση πολιτικής σταθερότητας που εμπεδώθηκε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα διάλειμμα στην γενικευμένη αστάθεια που πλήττει τη χώρα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.